Et klart flertall av velgerne stemte nei til statsminister Matteo Renzis reformforslag i søndagens folkeavstemning i Italia.

Like over midnatt natt til mandag varslet Renzi at han går av etter nederlaget.

Moderate reaksjoner

I finansmarkedene har usikkerheten økt, men reaksjonene har så langt vært moderate.

– Skal man dømme etter finansmarkedenes relativt marginale reaksjoner nå på morgenen var investorene forberedt på et «no» i Italia, skriver valutastrateg Carl Hammer i en morgenrapport fra SEB mandag.

Han viser til at euroen faller rundt en prosent mot amerikanske dollar og at asiatiske børser er ned omtrent like mye mandag morgen.

I tidlig handel ble euroen handlet til det svakeste nivået mot dollar siden mars 2015, men den felleseuropeiske valutaen har senere hentet seg noe inn igjen.

Euroen ble også svekket mot norske kroner i tidlig handel mandag. På et tidspunkt ble euroen handlet så lavt som 8,94 kroner. Senere har euroen hentet seg inn igjen og den går nå for i underkant av 8,98 kroner. 

Retter oppmerksomheten mot banksektoren

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets regner også med at markedsreaksjonene blir begrensede. Han tror usikkerheten først og fremst kommer til å handle om den videre politiske utviklingen og situasjonen i den hardt prøvede banksektoren i landet. 

– Valget skaper usikkerhet om den politiske utviklingen i Italia. Mest sannsynlig overtar en minister fra Renzis regjering, men risikoen for nyvalg er økt særlig i lys av det klare nei flertallet. Uansett er det valg i 2018 og muligheten for en anti-EU-regjering har økt, skriver Bruce i en morgenrapport fra Nordea mandag.

Han tror markedene i første rekke kommer til å rette oppmerksomheten mot problemene i italiensk banksektor.

– Valget kan føre til at det ikke lykkes å hente inn privat kapital for Monte dei Paschi di Siena, skriver Bruce.

Staten kan bli eier av verdens eldste bank

Etter planen skal banken, som er verdens eldste, forsøke å få på plass fem milliarder euro i ny kapital gjennom blant annet å utstede nye aksjer og et bytte av obligasjonsgjeld mot aksjer.

Banken er Italias tredje største og har ifølge Financial Times 28 milliarder euro i misligholdte lån.

Dersom den planlagte restruktureringen ikke lar seg gjennomføre på grunn av markedsuro etter folkeavstemningen, kan staten bli nødt til å ta over banken og tilføre den ny kapital, opplyser kilder til Financial Times.

Ifølge avisen har Italias banker til sammen 360 milliarder euro i misligholdte lån. Senere denne måneden er det ventet at landets største bank Unicredit vil legge frem en plan om å hente inn 13 milliarder euro i ny kapital.

Kilder i markedet sier til FT at det er ventet at Unicredit vil klare å få på plass pengene, men at det er mer tvilsomt om flere andre mellomstore banker klarer å hente inn penger dersom investorene blir skremt av markedsutviklingen etter folkeavstemningen.

Børsfall og renteoppgang

Bekymringene rundt banksektoren og usikkerhet rundt de politiske følgene av folkeavstemningen har sendt den italienske statens lånekostnader opp mandag. Renten på tiårige italienske statsobligasjoner er opp rundt 0,13 prosent i annenhåndsmarkedet mandag morgen til like i overkant av to prosent, ifølge Financial Times.

På børsen i Milano faller bankindeksen, som følger kursutviklingen i de børsnoterte bankene, rundt 3,6 prosent etter 20 minutters handel. 

Advarte om konsekvensene

Økonomiprofessor Marcello Messori ved School of European Political Economy (LUISS) i Roma advarte på forhånd om konsekvensene av et neiflertall:

– En dramatisk reduksjon i innenlandsk etterspørsel, og potensielt også tilbud, og et svakere utgangspunkt for Italias økonomi i eurosonen, sa Messori til DN i helgen.

Han er spesielt bekymret for banksektoren.

– En rekke italienske banker vil få ytterligere problemer med å finne markedsløsninger på åpenbare problemer, som rekapitalisering og økt lønnsomhet. Det vil gjøre det vanskelig å unngå en systematisk risiko i Italias banksektor, sier Messori.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.