Torsdag morgen la Statistisk sentralbyrå (SSB) frem tall for detaljomsetningen – ikke medregnet salg av motorkjøretøy – fra november til desember. På forhånd var det ventet et fall på 1,4 prosent, ifølge estimater innhentet fra fem meglerhus av TDN Direkt.

Fasiten ble en nedgang på 5,7 prosent.

Oslo er tilnærmet folketom etter at de fleste butikker og restauranter er pålagt og stenge med de nye koronareglene. Torsdag legger SSB frem tall for detaljomsetningen i desember.
Oslo er tilnærmet folketom etter at de fleste butikker og restauranter er pålagt og stenge med de nye koronareglene. Torsdag legger SSB frem tall for detaljomsetningen i desember. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

– Et fall på nesten seks prosent er klart kraftigere enn ventet. Det kommer nok ganske overraskende på mange, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.

Han hadde på forhånd ventet en vekst på 0,5 prosent i desember, og viser til at kortstatistikk pekte mot liten endring fra november.

I november økte detaljomsetningen med 2,9 prosent, og ble særlig dratt opp av elektronikk og netthandel etter Black Friday samt en vridning av julehandelen fra desember til november. Grunnet nettopp den sterke veksten i november, samt vridningen av julehandelen, ventet analytikerne et fall i desember.

Ekstremt store utslag

Hov viser til at det var spådd tidenes julehandel i fjor. Til tross for en sterk oppgang i detaljomsetningen i november, vil november og desember sett under ett være svakere enn ventet.

– Vi har sett ekstremt store utfall i detaljomsetningen i 2020. Dette har falt utenfor det en har sett for seg. Det ser også ut til at det er en bred basert nedgang. Samlet sett ble ikke november og desember det en har sett for seg, sier økonomen.

Ifølge SSB opplevde de fleste næringene i detaljhandelen nedgang i omsetningsvolumet fra november til desember. Det største bidraget ti nedgangen kommer fra elektronikk, men også butikkhandel med møbler og dagligvare bidro til fallet. En av de få næringene som trakk indeksen opp var butikkhandel med klær.

Sammenlignet med desember 2019 var detaljomsetningsindeksen åtte prosent høyere. Nivået er altså høyere enn før pandemien brøt ut.

Oslo-butikken har holdt åpent gjennom spanskesyken, krigen og korona: – Akkurat nå er måkene vår største kunde
Frukt- og grøntbutikken Carl Heftye på Karl Johans gate er en av ytterst få butikker som holder åpent i Oslo sentrum.
03:08
Publisert:

Økonomen viser til at restriksjonene etter nyttår er blitt strengere, og at de fleste butikker i hovedstadsregionen nå pålegges å holde stengt.

– Bildet her og nå er ikke godt for økonomien. Inngangen til første kvartal er svak, sier Hov.

Han er samtidig fortsatt positiv til utsiktene fremover, og venter at aktiviteten i økonomien vil ta seg opp gitt at vaksineutrullingen går som planlagt.

Vanskelig start på året

Hovedorganisasjonen Virke for handels- og tjenestenæringen mener detaljomsetningstallene viser at desember ble nok en tøff måned for klær, sko og kosmetikk.

− Dette er rekordtall vi ikke får se igjen i en normalsituasjon. Med tøffe tider for store deler av norsk økonomi har handelen vært viktig for sysselsettingen. Samtidig viser tallene hvor skjevt koronaen rammer handelen, og de som hadde et vanskelig 2020 har fått en enda vanskeligere start på det nye året, sier direktør for handel Harald Jachwitz Andersen i Virke.

Andersen mener situasjonen er snudd på hodet siden desember, og at de nye restriksjonene skaper større utfordringer for handelsnæringen.

SSBs detaljomsetningsindeks viser at netthandelen økte med nær 45 prosent i desember 2020, sammenlignet med desember året før.

− Selv om netthandelen er vekstvinneren i 2020, utgjør fysiske butikker den klart største delen av handelen. Derfor lider de stengte butikkene hardt under koronastengingen vi nå er inne i, sier Andersen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.