Omsetningsvolumet i detaljhandelen økte med 5,8 prosent fra april til mai. Det viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) mandag.

Økningen er betraktelig kraftigere enn ventet. Estimater som nyhetsbyrået TDN Direkt har hentet inn fra fem meglerhus antydet en økning på 0,9 prosent.

Detaljhandelen er dermed inne i en positiv trend, etter at man også så vekst i omsetningsvolumet i april – da på 0,3 prosent.

– Trodde vi hadde tatt i

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken ble tatt på sengen av handelsveksten i mai.

– Det var forventet en viss oppgang, og vi trodde vi hadde tatt i litt med 2,5 prosent, sier Hov til DN.

SSB skriver at pandemien og tilhørende restriksjoner har bidratt til at nordmenn har vridd konsumet sitt i retning av å bruke mindre penger på kjøp av tjenester, og mer på varekonsum.

Hov forventer at tjenestehandelen tar over fra juni og gjennom sommeren, som følge av gjenåpningen av samfunnet.

– Dette skjer til dels på bekostning av varehandelen, sier seniorøkonomen.

Han mener detaljhandel-veksten tyder på at Norges Bank har truffet godt med sine prediksjoner for tiden fremover, og viser at vi med all sannsynlighet kommer til å få en renteheving i september.

Endret konsum

SSB trekker frem gjenåpning av butikker og kjøpesentre som en faktor bak det betydelige shoppehoppet i mai.

Det er spesielt klesbutikker som har bidratt til veksten, melder byrået i en pressemelding.

Men også møbelbutikker, butikkhandel med bredt vareutvalg ellers, og butikkhandel med sportsutstyr og fritidsbåter opplevde vekst denne måneden.

På den andre siden har dagligvarebutikker og netthandel sett en nedgang i omsetningsvolumet.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik.
Sjeføkonom Elisabeth Holvik. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Tror sparing ga utslag

Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Sparebank 1, er ikke overrasket over shoppe-veksten i mai.

– Under korona har folk spart penger og ikke kunnet bruke penger. Det har lagt til rette for et kraftig hopp i aktivitet og forbruk når ting åpner igjen, sier Holvik til DN.

– At mange har en glede over å komme ut og treffe folk, og at pengene da sitter løst, har jeg full forståelse for, og er ikke overrasket over.

Berg-og-dal-bane

Detaljhandelen har vært gjennom både opp- og nedturer det siste halvåret.

Fra november til desember viste detaljomsetningen en nedgang på hele 5,7 prosent.

I januar ga Oslo Handelsstands Forening-direktør Bjørn Næss beskjed om at det er full krise i handelsnæringen, og at den nye nedstengningen i Oslo-regionen har rammet hardt.

Næss påpekte samtidig at krisen har rammet bransjene ulikt. For eksempel klarte kjøpesentre og lokalhandel seg bedre enn restauranter og butikker som selger klær og sko.

SSB-tall for februar viser at omsetningsvolumet falt, mens nivået for mars forble uendret. Og i april fikk nordmenns shoppelyst et oppsving. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.