Omsetningsvolumet i detaljhandelen utenom salg av motorkjøretøy i Norge økte med 1,0 prosent i februar, viser sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrå torsdag.

På forhånd var det ventet en oppgang på 0,2 prosent i omsetningen, viser estimater innhentet av Bloomberg News.

I januar var det en oppgang på 1,4 prosent i omsetningsvolumet.

Det private forbruket står for rundt halvparten av verdiskapingen i norsk fastlandsøkonomi og består av både vare- og tjenestekonsum. Detaljomsetningen fanger opp det meste av varekonsumet.

Bred oppgang

Alle bransjer unntatt salg på bensinstasjonene og internettsalg hadde økning i omsetningsvolumet fra januar til februar i år, skriver SSB i en melding.

Salget i dagligvarebutikkene og salg av mat og drikke i spesialforretninger er blant butikkene som viser en vekst i omsetningsvolumet fra januar til februar. Butikker med salg av elektriske varer, møbler og tekstiler og interiør har også hatt en positiv utvikling denne perioden. Det samme gjelder klær, sko og sportsutstyr, opplyser SSB.

Omtrent nullvekst i to år

– Litt sterkere vekst enn ventet, men ingen vesentlige endringer i den underliggende tendensen som er en relativt svak vekst. Et par måneder til med høy vekst vil endre bildet, men ikke grunnlag for å tro det ennå. Den kraftige nedgangen i desember en nå omtrent reversert og det har vært omtrent null-vekst i detaljomsetningsvolumet de siste to årene, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i en oppdatering fra DNB markets.

– Vi venter at forbruket vil ta seg noe opp i år med en vekst på 1,9 prosent. Norges Bank har samme anslag. Dagens tall har trolig lite innvirkning på Norges Banks rentevurderinger, skriver Ammdal videre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.