Børsfallet som for alvor begynte i USA onsdag denne uker har spredt seg og gitt tunge børsfall i fremvoksende markeder. Torsdag falt Shanghai-børsen i Kina til det laveste nivået på over fire år etter et børsfall på over fem prosent.
– På lengre sikt er dette en kjøpsmulighet, sier Sigrid Wilter Slørstad, som er seniorstrateg i Nordea Wealth Management.
Hun mener aksjer i fremvoksende økonomier, og spesielt i Kina, nå er på billigsalg. Det henger ikke bare sammen med børsfallet de siste dagene, for børsene i en rekke fremvoksende økonomier har falt i flere måneder.
Venter opptrapping av handelskrigen
Slørstad forklarer at det asiatiske aksjemarkedet har vært svakt i hele år, og spesielt svakt denne uken.
– Det er store it-selskaper som gjør det svakt, slik det også har vært i USA. Derfor har børsene i Kina og Taiwan falt mest, sier strategen, som forklarer at dette er børser som er dominerte av store it-selskaper.
Slørstad forklarer at de asiatiske børsene er blitt tynget i hele år av svakere økonomiske utsikter i Kina, i tillegg til frykten for hvilke konsekvenser handelskrigen vil medføre.
– Til nå har vi ikke sett store effekter av handelskrigen, sier hun, og viser til eksporttall fra Kina som kom fredag morgen.
– Frykten dreier seg om hva som kan skje hvis tariffene øker ved nyttår, noe vi egentlig venter, fortsetter Slørstad.
I september innførte president Donald Trump en toll på ti prosent på kinesiske importvarer til en verdi av totalt 200 milliarder dollar. Han har truet med å øke tollsatsen til 25 prosent ved nyttår dersom Kina ikke gir etter.
«Veldig stor rabatt»
De siste ukene har det vært mye oppmerksomhet på at den styrkede dollaren gjør det vanskeligere å betjene gjelden sin for land som Sør-Afrika, Argentina og Tyrkia. Slørstad sier at dette ikke er noe som gjør situasjonen lysere for fremvoksende markeder, men mener ikke dette har vært blant de viktigste driverne.
– Jeg mener det er de underliggende effektene i økonomien som er viktigst, sier hun, og presiserer at svakere vekst i Kina også er noe som vil gå ut over land i Latin-Amerika, i og med at disse eksporterer mye til Kina.
Til tross for dette er Slørstad positiv til fremvoksende markeder.
– Vi har en investeringsstrategi som er positiv til fremvoksende markeder, og Kina primært. Det har vi vært lenge, og det har ikke lønnet seg, sier hun.
Årsaken til at Slørstad likevel har tro på Kina, er at veksten er solid, selv om den skulle avta litt, og tiltak fra kinesiske myndigheter har gitt kraftig stimuli til landets økonomi.
– Aksjer i fremvoksende markeder er billig priset i forhold til vestlige aksjer. Det er en veldig stor rabatt, en unormalt stor differanse, og da pleier fremvoksende markeder å hente seg opp.
Slørstad understreker at når det er risikoaversjon i markedet, så vil fremvoksende markeder normalt gjøre det dårlig.
– Det er lite sannsynlig at fremvoksende markeder vil starte en gjenopphenting alene, men på lengre sikt er vi veldig positive, sier hun.
Tror renteoppgangen er priset inn
DNB Markets Asia-ekspert Ole André Kjennerud er enig i at handelskrigen vil være en viktig driver for fremvoksende markeder fremover, men han trekker også frem høyere amerikanske statsrenter og oljeprisen.
– En del av det som er blitt priset inn tidligere i år er hvordan høyere dollarrente påvirker fremvoksende markeders evne til å betjene gjelden. Gjeldskostnadene øker veldig raskt, sier Kjennerud.
Torsdag spådde hans kollega Ingvild Borgen Gjerde at amerikanske tiårs swaprenter vil stige til 3,75 prosent i løpet av det neste året. Det vil gjøre det betraktelig dyrere å refinansiere lån for en del økonomier.
– Det er en kanal til, nemlig at når valutakursene svekker seg, slik vi har sett i mange fremvoksende økonomier, så gir det høyere prisvekst, sier Kjennerud.
Det presser sentralbankene til å sette opp styringsrenten, noe som gjør at også gjeld i innenlands valuta blir dyrere å betjene.
– Dette skjer i en periode hvor gjelden i mange fremvoksende økonomier har økt mye, sier Kjennerud, og understreker at han mener mye av dette er priset inn i markedet allerede.
Tror på et ruglete 2018
I tillegg til handelskrig tror Kjennerud at oljeprisen vil være en viktig driver for fremvoksende markeder fremover.
– Oljeprisen har steget mye de siste månedene, og det er noe som sjelden har vært gode nyheter for fremvoksende markeder, sier han.
Kjennerud er spent på hvordan ulike land vil reagere på den økte oljeprisen. Tidligere har det vært vanlig å subsidiere for å få ned drivstoffkostnadene, men det er ikke sikkert alle har råd til dette nå, noe som kan gi misnøye.
Når Kjennerud kaster blikket fremover tror 2018 kommer til å forbli ruglete for fremvoksende økonomier, men han er mer positiv til markedet over nyåret.
– Institusjonelt står det bedre til i mange fremvoksende økonomier nå enn for ti eller tyve år siden, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.