Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) besluttet onsdag å heve renten med 0,75 prosentpoeng, den største rentehevingen siden 1994.

– Norges Bank bør følge etter og heve med 0,75 prosentpoeng neste uke, slår sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 fast i en rapport torsdag morgen.

Hun mener erfaringene som er gjort i USA bør være en vekker for Norges Bank, og at en renteheving på 0,25 prosentpoeng vil øke risikoen for at også norsk økonomi blir overopphetet.

Ville vært riktig

Overfor DN forklarer sjeføkonomen at hun ikke tror Norges Bank vil heve med 0,75 prosentpoeng, men hun mener det ville vært riktig:

– Jeg tror de hever med 0,5 prosentpoeng, men det ville ikke vært feil å heve med 0,75 prosentpoeng på grunn av svak kronekurs og press i økonomien.

Den siste tiden har den norske kronen svekket seg betydelig mot flere valutaer. Mot dollaren er kronen på sitt svakeste siden pandemien brøt ut våren 2020. Samtidig har prisveksten steget til det høyeste nivået på tre tiår og arbeidsledigheten er på svært lave nivåer.

Holvik sier videre at det tar mellom ett og to år før renteendringer får full effekt. Når sentralbanken er sent ute med å heve renten, må det kraftigere hevinger til, ifølge sjeføkonomen.

Mye høyere

I en tidligere månedsrapport skriver Holvik at det finnes en enkel regel for å beregne hva som er riktig sentralbankrente. For å få ned inflasjonen må renten øke mer enn inflasjonen for at rentene skal virke dempende på økonomien. Derfor bør blant annet renten i USA, der inflasjonen har oversteget åtte prosent, i dag være på mellom åtte og ti prosent, ifølge Holvik.

«Norges Bank pleier i sine rapporter å vise en enkel renteregel, en såkalt Taylor-regel for Norge. Den enkle regelen viser at rentene også i Norge burde vært mye høyere», skriver Holvik. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.