Norske kroner er blitt kraftig svekket det siste døgnet. Størst er svekkelsen mot amerikanske dollar, som er blitt to prosent dyrere siden torsdag morgen. Siden torsdag morgen er dollaren blitt nær 20 øre dyrere. En dollar koster 8,17 kroner rundt klokken 12 fredag.

– Hva er det som skjer? Finner ikke andre forklaringer enn at her må det være snakk om en eller flere store kommersielle handler som bare måtte gjøres, skriver sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets i en rapport fredag.

Olsen utdyper til DN at han stusser over årsaken til at kronen ble svekket torsdag.

– Det er ikke noen fundamentale grunner til svekkelsen. Om det skyldes kommersielle handler vet vi ikke. Men når det ikke er noen nyheter som tilsier at kronen skal svekkes, er det gjerne fordi noen har gjort en forretning med kroner fordi de må, sier han.

Eurosvekkelse

Også mot euroen er kronen blitt svekket de siste dagene. En euro koster nå 9,50 kroner, omtrent ti øre mer enn for bare to dager siden. Dette til tross for at euroen ble svekket på bred basis torsdag, etter at den amerikanske sentralbanken ECB varslet at både verdipapirkjøp og negativ rente vil fortsette en god stund til.

Før ECBs rentebeslutning ble kjent torsdag kostet en euro 1,8 dollar. Fredag handles en euro for nær 1,6 dollar.

– Det er en ganske kraftig svekkelse av euro på kort tid, understreker Olsen, som tror at euroen kan komme til å svekkes mer mot dollaren.

Norske nøkkeltall bak forventningene

Ser man på utviklingen i kronen de siste to ukene, er dollaren blitt 30 øre dyrere og euroen blitt 20 øre dyrere.

Økonomene i Handelsbanken viser til at den importveide kronekursindeksen (I44) har falt 2,2 prosent de siste ti dagene. I44 måler den norske kronen mot 44 av valutakursene til Norges viktigste handelspartnere.

– Noen av årsakene til kronesvekkelsen er at norske nøkkeltall i sum har vært på nedsiden av markedsforventningene, skriver seniorøkonom Halfdan Grangård og valutastrateg Niels Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets.

I samme tidsrom har oljeprisen steget nær fem prosent, og i rentemarkedet har norske renter økt sammenlignet med europeiske. At ingen av disse faktorene har bidratt til en sterkere krone mener Grangård og Knudsen kan tyde på at andre faktorer, som for eksempel nedgangen i boligprisene, veier tyngre for tiden.

– Nye toppnoteringer på Oslo Børs kan også innebære salg av kroner fra utenlandske aktører som må øke sikringsgraden i takt med utviklingen i indeksen, skriver Knudsen og Grangård.

Ser sterkere krone neste år

Denne uken har tre ulike meglerhus lagt frem oppdaterte prognoser for utviklingen i den norske kronen. Danske Bank, Nordea Markets og DNB Markets venter alle tre en sterkere krone til neste år.

– Det kan hende vi må vente litt til, men vi ser gode argumenter for at kronen kan styrke seg på litt lengre sikt, skriver analytikerne i Nordea Markets i sin oppdatering. (Vilkår)

Meretes utvalgte: Den beste fra Rioja
Merete Bø gir deg tipset om den beste vinen fra Rioja. - Denne rødvinen kan ikke sammenlignes med de andre. Det passer perfekt til høstens lam, sier hun.
00:40
Publisert: