Natt til onsdag skal president Donald Trump holde sin hittil viktigste tale så langt for en samlet Kongress. Det er knyttet mye spenning til hva Trump vil fortelle politikerne og verden for øvrig. Trump har i kjent stil skapt store forventninger.
– Donald Trumps tale til Kongressen vil bli nøye overvåket, blant annet fordi han har lovet å komme med noe «fenomenalt» innen skatt. Talen hans kan potensielt ha innvirkning på renter, valuta og råvaremarkedene, skriver senioranalytiker Jens Nærvig Pedersen i Danske Markets i en oppdatering.
Kan føre til bred markedsreaksjon
Trump har også tweetet om at han vil si noe om offentlige investeringer i infrastruktur, og mange vil også følge nøye med hva han sier om handel over grensene og skattleggingen av den.
– Talen kan potensielt føre til bevegelser på tvers av markedene. En stor nyhet om finanspolitikken kan skape ny blest om reflasjon. Dersom han også snakker om infrastruktur, kan det ha innvirkning på prisingen av råvarer som metall. Dersom Trump snakker om endringer i importskattene kan det ha innvirkning på dollaren, skriver Pedersen i Danske Markets.
Reflasjon betegner en pengepolitikk for å få opp prisstigningen etter en periode med deflasjon, enten ved å øke pengemengden, eller å øke inflasjonen med redusert styringsrente.
Vi blir ikke veldig overrasket om Trump nok en gang kun kommer med overskriftsmateriale, og ingen konkret plan.
Forberedt på skuffelse
USAs president Donald Trump har skapt høye forventninger i amerikanske næringsliv og i finansmarkedene. Helt siden han vant valget i november i fjor har det amerikanske aksjemarkedet vært i en mer eller mindre uavbrutt positiv trend og børsindeksene har de siste månedene tikket oppover til rekordnotering etter rekordnotering.
– Det er grunn til å tro at aksjemarkedet priser inn en solid tiltakspakke fra Trump, og kan bli skuffet om man ikke snart får noen tydeligere signaler om konkrete politiske tiltak, skriver valutaanalytiker Marit Øwre-Johnsen i DNB Markets i sin morgenrapport.
Forventningene var store da Trump skulle holde sin aller første pressekonferanse som nyvalgt president i januar. Mange håpet da at Trump skulle komme med konkrete planer for sin administrasjon, til forskjell fra alle de høytflyvende løftene han kom med under valgkampen.
Den gang ei, Trump kom ikke med noe konkret, og markedene venter fortsatt på informasjon om hva Trumps politikk i realiteten er.
– Vi blir ikke veldig overrasket om Trump nok en gang kun kommer med overskriftsmateriale, og ingen konkret plan. Det kan eventuelt skuffe markedene. Spesielt amerikanske børser har gått mye den siste tiden i påvente av Trumps politikk, skriver senioranalytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets i sin morgenrapport tirsdag.
Kan påvirke rentesettingen
Den amerikanske sentralbanksjefen Janet Yellen vil også følge nøye med Trumps tale.
Rentekomiteens medlemmer er usikre på hva slags politikk Trump vil føre, og hvor stor innvirkning politikken hans kan få på den økonomiske utviklingen fremover. Referatet fra forrige rentemøte viser at rentekomiteen brukte mye av tiden under todagersmøtet i månedsskiftet januar/februar til å diskutere akkurat dette.
– Trumps tale kan også få innvirkninger på prisingen av Feds rentepolitikk. Døren for en mulig heving i mars anses fortsatt som åpen og markedet følger nøye med på mulige signaler fra Fed, skriver Øwre-Johnsen.
– Dersom markedet får det det ser etter kan det øke forventningene om en renteheving i mars, skriver Pedersen i Danske Bank, og viser til at forventningene om en mars-økning økte noe i går kveld. Konsensus ligger nå på et anslag om 50/ 50-sannsynlighet for mars-hopp.
Ber om bærekraftig budsjettpolitikk
I en sin halvårlige tale til Kongressen 14. februar ba sentralbanksjef Janet Yellen om varsomhet når det gjelder stimuleringstiltak og økte offentlige budsjetter. Ifølge Yellen er det viktig at den videre budsjettpolitikken følger en bærekraftig linje. På fredag skal Yellen igjen tale.
– Det er siste sjanse til å signalisere en mars økning. Dersom Trump virkelig kommer opp med en reell plan får Yellen muligheten til å ta hensyn til det, skrev senioranalytiker Erik Johannes Bruce i en oppdatering mandag.
Det neste rentemøtet er 14. og 15. mars, etter det er det rentemøte i juni. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.