Tirsdag morgen legger Finans Norge frem det kvartalsvise Forventningsbarometeret.

Den måler troen på norsk økonomi fremover og bygger på fem ulike enkeltindikatorer. Én av disse indikatorene er norske husholdningers spareønske. Den har aldri vært høyere.

Stigende trend siden 2005

Andelen som sier de vil øke sparingen eller nedbetale mer lån hvis de får mer penger mellom hendene har aldri tidligere vært så høy, ifølge Finans Norge.

Trendskiftet kom rundt 2005, og siden den gang har spareønsket ligget i en stigende trend.

– Vi tror dette henger sammen med at stadig flere tar inn over seg de økonomiske konsekvensene av at man lever lengre som pensjonist enn tidligere. Når det samtidig blir mer fokus på tjenestepensjonsordningen, er det ikke overraskende at norske husholdninger ønsker å prioritere oppsparing for å legge et solid økonomisk fundament for pensjonstilværelsen, sier administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge i en pressemelding.

Negativt stemningsskifte

Samlet viser de fem enkeltindikatorene for fjerde kvartal at norske husholdninger fortsatt har god tiltro til økonomien fremover, men Forventningsbarometeret viser likevel et bredt stemningsskifte i negativ retning i alle grupper av befolkningen.

– Det har vært mye snakk om svak norsk krone blant økonomene nå i høst, og det er mulig det har påvirket folks vurdering av norsk økonomi. På den annen side har man antagelig også fått med seg at en svak norsk krone er bra for eksportindustrien, noe som kan gi økt jobbtrygghet, sier Kreutzer.

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets har fulgt med på tallene og ser at det er færre som vurderer større anskaffelser, men han er ikke bekymret for at nordmenn vil knipe igjen lommeboken fullstendig av den grunn.

– Vi ser for oss at husholdningenes forbruk vil være solid fremover i takt med noe høyere reallønnsvekst, skriver han i DNB Markets morgenrapport tirsdag.

Men god tro på egen økonomi

Selv om norske husholdninger er blitt mindre optimistiske i sin økonomiske fremtidstro, er det ett område som er upåvirket. Troen på egen økonomi fremover stiger litt, samtidig som vi vurderer egen økonomi sist år som noe mer negativ.

– Renten kan nok forklare at vi har justert vårt syn på egen økonomi det siste året. Vi har merket renteøkningene i denne perioden. Samtidig har vi fått med oss at Norges Bank har varslet stans i ytterligere renteoppgang, og at man spår et brukbart lønnsoppgjør neste år. Med svært lav arbeidsledighet og opplevelse av en trygg jobb er det naturlig å se positivt på utviklingen fremover, sier Kreutzer.

Forventningsbarometeret er et kvartalsvis samarbeid mellom Finans Norge og Kantar TNS.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.