Den ferske arbeidskraftundersøkelse (aku) ble offentliggjort onsdag morgen. I den kommer det frem at arbeidsledigheten i juli lå på 3,8 prosent, tilsvarende 109.000 arbeidsledige.

Det er en oppgang på 17.000 personer, eller 0,6 prosentpoeng siden april, målt som gjennomsnittet av perioden mars til mai.

– Det var i tråd med det vi forventet, basert på beregninger på det som har skjedd i det siste, sier makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets.

Hun sier at aku-tallene ikke kom som noen overraskelse, og kaller oppgangen en «utflating».

– Vi forventer ikke en kraftig svekkelse av arbeidsmarkedet videre. På vårparten var det en kraftig nedgang i aku-ledigheten, som nå er korrigert tilbake, sier Fjære.

Makroøkonom i DNB Markets, Jeanette Strøm Fjære,
Makroøkonom i DNB Markets, Jeanette Strøm Fjære, (Foto: Petter Berntsen)

Økt sysselsetting

Samtidig viser undersøkelsen en liten økning i sysselsettingen fra april til juli. Ifølge SSBs rapport ble 8000 flere sysselsatt i tremånedersperioden, justert for sesong.

Arbeidsstyrken økte også noe, med 25.000 personer fra april til juli, ifølge SSB-rapporten.

– I aku-tallene ser det ut som om det er flere som melder seg på i markedet. Spørsmålet er jo ofte om arbeidsledigheten stiger fordi sysselsettingen svikter, eller fordi flere melder seg på i arbeidsmarkedet. Så lenge sysselsettingsveksten holder seg flat, er det mindre bekymringsverdig sånn sett, sier Fjære.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.