I juni var det 108.000 arbeidsledige i Norge, viser ferske sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) fredag.

Det betyr at 3,9 prosent av arbeidsstyrken var uten arbeid i perioden.

På forhånd var det ventet en ledighet på 3,8 prosent, ifølge estimater innhentet av Bloomberg.

– Kommer til å fortsette

Tallene til SSB er basert på undersøkelser gjort over tre måneder, fra mai til juli. Disse tallene har en tendens til å variere noe måned fra måned siden det er en utvalgsundersøkelse i motsetning til Nav sine målinger som viser registrert ledighet.

Likevel kan man slå fast at arbeidsledigheten har falt jevnt og trutt siden 2016. Også i år har arbeidsledigheten fortsatt å falle.

– Sammen med registrert ledighet danner det et bilde av at det blir strammere i arbeidsmarkedet og mindre arbeidsledighet. Fallet vi har sett i ledigheten kommer til å fortsette ut i neste år, sier analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets.

Dermed kan man også forvente seg høyere lønninger i tiden fremover.

– Lønnsveksten er blitt høyere i takt med at ledigheten har falt. Neste år kan vi kanskje forvente høyere lønnsvekst. Det er ikke snakk om lønnsvekst slik som i 2012 til 2014, men en relativt god vekst i området tre til 3,5 prosent neste år, sier Bernhardsen.

Nå ligger lønnsveksten på rundt tre prosent.

Sysselsettingen øker

Fra mars til juni gikk det sesongjusterte tallet på sysselsatte opp med 13.000 personer. I samme periode økte også den arbeidsdyktige befolkningen slik at sysselsettingsprosenten har holdt seg relativt stabil, ifølge SSB. Den har økt med 0,2 prosentpoeng siden mars.

Det siste året har det vært en økning i antall sysselsatte på 54.000 personer, tilsvarende en økning fra 66,5 til 67,5 i sysselsettingsprosenten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Hverken jeg eller kona har lyst til å sove her og få et hus i hodet
I april falt balkongen ned - nå tror kommunen hele huset i Orreskogen i Holmenkollen kan kollapse
02:13
Publisert: