Under programmet «Torp» på NRK kom tidligere SSB-sjef Christine Meyer med utspill som LOs tidligere sjeføkonom Stein Reegård mener var myntet på ham personlig.

Onsdagens program tok for seg hele prosessen opp mot Meyers nylige avgang. Rundt 20 minutter ut i intervjuet, spurte programleder Ole Torp: «Følte du deg velkommen i jobben som SSB-sjef?»

– Det var støy fra LOs side, svarte Meyer og fortsatte:

– Jeg hadde antagelig tre feil. Jeg var fra Bergen. Jeg var siviløkonom fra NHH, og ikke samfunnsøkonom. Og også feil kjønn, tror jeg. Jeg var den første kvinnen som ledet SSB. Jeg startet under null, særlig med LO.

– Litt lumpent

Da Meyer ble ansatt som SSB-sjef i 2015, var Stein Reegård sjeføkonom i LO. Reegård gikk ut i DN og sa at Meyer hadde en «smal bakgrunn» for å kunne fylle rollen.

Reegård trodde knapt det han hørte, da han satt benket foran tv-en og så «Torp» på onsdag.

– Jeg opplevde det som absurd og litt «lumpent», sier Reegård og kommer med et lite stikk tilbake:

– Samtidig er det forståelig. Meyer har opplevd noe så sterkt som å få sparken av en regjering som lette henne opp og som hun stort sett er enig med.

Dette uttalte Stein Reegård til DN i 2015: – En politisk ansettelse dnPlus

Avviser påstandene

Reegård vil på det sterkeste avvise at det er hold i påstandene.

– Selvfølgelig ikke. Vår bekymring knyttet seg til uro over at hun ikke hadde bakgrunn og praksis som tydet på stor forståelse for SSBs viktige rolle for den norske modellen, sier han.

Meyer kom til SSB fra jobben som konkurransedirektør, en stilling den rødgrønne regjeringen ga henne like før jul i 2010.

Hun har siviløkonomutdannelse og doktorgrad fra Norges Handelshøyskole (NHH), hvor Meyer også var professor fra 2007. Fra 2001 til 2003 var hun statssekretær for Høyre under arbeids- og administrasjonsminister Victor Norman, som hun i dag er gift med.

Reegård anerkjente i 2015 at Meyer var akademiske kvalifisert, men problematiserte hennes manglende bakgrunn fra makroøkonomi og lønnsdannelse.

Ikke imponert

Han er ikke imponert over jobben Meyer gjorde i de drøye to årene hun var SSB-sjef.

– Hun rakk å halvere og omorganisere den viktigste del av SSBs arbeid på dette området, nemlig forskningsavdelingen. Underveis sluttet også nøkkelfolk, sier han.

Reegård ga seg som sjeføkonom i LO i starten av året. Han har fortsatt i LO-systemet, og jobber i dag med oppdrag knyttet til internasjonal økonomi.

Christine Meyer har fått tilsendt Reegårds uttalelser på epost, men hun har ikke besvart DNs henvendelser.

Torsdag ble Birger Vikøren midlertidig ansatt som SSB-direktør. (Vilkår)

Her er Norges første heisløse skisenter
Tett skog ødelegger god skikjøring landet rundt. I Øksendalen har Asbjørn Eggebø Næss funnet en løsning på problemet.
01:49
Publisert: