SSBs ferske tall for varehandelsomsetningen fra september til oktober viser en nedgang på 0,3 prosent. Trenden for de siste månedene er nedadgående, og omsetningsvolumet er nå på vei ned mot nivået før pandemien, etter et toppunkt i juli 2020, skriver SSB i en melding mandag morgen.

På forhånd var det ventet et fall i varehandelsomsetningen på 0,5 prosent, ifølge estimater innhentet av Bloomberg.

Oktober-tallene kommer etter en tilnærmet helt flat utvikling fra august til september, da varehandelsomsetningen steg med 0,1 prosent.

– Mange av næringene i detaljhandelen hadde nedgang i sesongjustert volum i oktober. Det var spesielt salg av drivstoff, som hadde en nedgang på 3,4 prosent fra september til oktober, som var med på å trekke totalindeksen ned, sier rådgiver Marie Skjeldås i SSB i en pressemelding.

Varehandelsomsetningen i oktober er fem prosent lavere enn i fjor.

Bredt fall

Av de ferske tallene går det frem at det fortsatt er et relativt bredt basert fall for omsetningen i varehandelen som trekker totalindeksen ned.

Det største månedsfallet var det altså salg av drivstoff som hadde, med en nedgang på 3,4 prosent. Ellers falt omsetningen for salg av bøker, musikkartikler og lignende med 0,9 prosent fra september til oktober.

På den andre siden var de eneste kategoriene med økning butikkhandel med nærings- og nytelsesmidler i spesialforretninger og netthandel, som hadde en omsetningsoppgang på henholdsvis 1,1 og 1,5 prosent.

– Det var også nedgang i salg av dagligvare, for andre måned på rad. Økende matvarepriser og mer grensehandel etter nedstengingen under pandemien er faktorer som er med på å påvirke denne næringen, sier Skjeldås i SSB.

Handelsbanken Capital Markets så for seg et fall på 0,5 prosent, og skriver i en morgenrapport at varehandelen holdt seg marginalt bedre enn ventet.

– Det er nå et stort gap mellom konsumenttillit, hva husholdninger selv oppfatter av egen kjøpekraft, og faktisk konsum, skriver økonomene i rapporten.

Det siste året er det innen butikkhandel med bøker, musikkartikler og lignende som har det største fallet, med en nedgang på 12,2 prosent.

Ingen tegn til brems

Shoppetallene fra SSB kommer etter at nasjonalregnskapet tidligere i november viste at det ikke var noen tegn til brems i økonomien, og drøye to uker før årets siste rentebeskjed fra Norges Bank.

Da nasjonalregnskapet ble lagt frem for snart to uker siden viste tallene at norsk økonomi, målt ved brutto nasjonalprodukt for Fastlands-Norge, vokste med 0,8 prosent i tredje kvartal.

Det gikk frem at konsumet av varer falt, men at konsumet av tjenester økte.

– Tallet var klart høyere enn ventet. August hadde en sterkere vekst enn det som lå til grunn, i tillegg vokser økonomien videre i september mot forventningene. Forbruket er forbløffende robust, gitt den høye veksten i levekostnader, sa DNBs sjeføkonom Kjersti Haugland.

Samtidig er inflasjonen i Norge langt over det langsiktige målet på to prosent. I oktober var prisveksten på 7,5 prosent på årsbasis, opp fra 6,9 prosent i september.

Oktober-tallene viste dessuten at kjerneinflasjonen endte på 5,9 prosent i oktober, opp fra 5,3 prosent i september.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.