Mandag morgen la Statistisk sentralbyrå (SSB) frem tall for norsk varehandel – ikke medregnet salg av motorkjøretøy – fra mai til juni.

Nye tall fra varehandelsindeksen, tidligere kalt detaljomsetningsindeksen, viser ingen endring i det sesongjusterte omsetningsvolumet for detaljhandelen i juni.

Dette skjer etter en nedgang på 0,9 prosent fra april til mai 2022 og nedgang på 1,3 prosent fra mars til april 2022.

– Etter fire måneder på rad med nedgang økte dagligvarebutikkene det sesongjusterte omsetningsvolumet med 1,1 prosent i juni. Økningen kommer på tross av uvanlig høy prisvekst for matvarer, med det er viktig å huske på at omsetningsvolumet for matbutikker fortsatt ligger litt lavere enn før pandemien, sier rådgiver Anders Falla Aas i SSB.

Tall fra konsumprisindeksen viser at matvareprisene økte med to prosent fra mai til juni og at de nå er 5,6 prosent høyere enn for ett år siden.

– De andre næringene hadde for det meste en stabil utvikling. Svak nedgang i enkelte næringer veide opp for økningen i dagligvarehandelen og førte til uendret omsetningsvolum for detaljhandelen totalt, sier Anders Falla Aas.

DNB Markets ventet på forhånd en nedgang på 0,4 prosent i juni.

- Detaljsalg har vært fallende, slik vi kan forvente fra normalisering av forbruksmønsteret, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets i en rapport fredag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.