Detaljomsetningsindeksen falt 1,8 prosent i desember, ifølge ferske tall fra SSB onsdag.

På forhånd var det ventet et fall på 0,4 prosent, ifølge estimater innhentet fra Bloomberg.

Det skjer etter en oppgang på 1,1 prosent fra oktober til november.

Strømprisene kutter kjøpekraft

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets tror «Black Friday» er en åpenbar årsak. Nordmenn kan være mer tilbøyelige til å handle julegaver billigere denne dagen enn i desember. Men skyhøye strømpriser kan også ha påvirket, tror han.

– Den svake detaljhandelen er antagelig forårsaket av den kraftige økningen i strømprisene, som reduserer husholdningenes kjøpekraft. En indikasjon på dette er den sterke utviklingen i totalt varekonsum som også fanger opp strømforbruk, skriver Aamdal i en kommentar.

Varekonsumet falt 0,1 prosent i desember, men er opp 0,1 prosent fra oktober.

– I sin helhet utgjør disse tallene en nedsiderisiko for utsiktene til privat forbruk, men ikke nok til å endre Norges Banks syn. Vi venter fortsatt at Norges Bank vil heve renten i mars neste år, skriver han.

Drevet av netthandel

Mai 2016 markerte vendepunktet for detaljhandelen i Norge. Siden den gang har den langsiktige trenden vist en vekst på 3,4 prosent. Men, det siste halve året har trenden snudd igjen og detaljhandelen har falt.

«Nedgangen i det sesongjusterte volumet ble i stor grad drevet av netthandel, men butikker med salg av møbler bidro også til nedgangen», skriver SSB onsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Bjørn Kjos roser «redningsmannen» opp i skyene
00:43
Publisert: