Indeksen for detaljhandel viser en nedgang med 1,3 prosent fra april til mai måned i år.
Fallet var litt mer enn ventet. I forkant hadde analytikere ventet et fall på 1 prosent.
Det var byggevarer og dagligvarer som bidro til nedgangen i detaljhandelen, melder SSB. De skriver også at klesbutikker var medvirkende til nedgangen som kan sees i sammenheng med at konsumprisindeksen økte med 1,8 prosent, som betyr at klær ble dyrere i mai enn april.
Sjeføkonom i Virke, Lars Haartveit, er overrasket over fallet i byggebransjen, men at klesbutikker mister omsetning er han ikke overrasket over.
– Klesbutikker har slitt lenge og vi tror også det kommer til å fortsette. De mister særlig mye omsetning til netthandel, sier han.
Den langsiktige trenden i detaljomsetningsindeksen viser en stigning siden slutten av 2018 og ligger omtrent på samme nivå som toppunktet som ved sommeren i fjor. Dette betyr at omsetningen i varehandelen var omtrent like stor i fjor sommer.
Klesbutikker sliter fortsatt
– Klesbransjen er presset, men det er særlig klesbutikker som sliter og som taper markedsandeler til andre kanaler som nett- og sportsbutikker, det sier Haartveit.
En statistikk fra Virke viser at klesbutikker har hatt svært svak vekst siden 2012 samtidig som klesbransjen har hatt en årlig vekst på 3,9 prosent som er relativt normalt.
Lars Haartveit sier også at varehandelindeksen kan ha visse svakheter og at tallene kan avvike noe fra virkeligheten, men at hans oppfatning er at tallene for mai stemmer overens med deres analyser.
Byggevarer falt mer enn forventet
– Mai måned var svakere for byggevarer enn vi hadde forventet, forteller Haartveit.
Årsaken til dette er han usikker på, men forteller at bransjen har hatt et overraskende godt år frem til nå.
– Byggevarer har ellers hatt et sterkt år og selv med tallene for mai så har omsetningen gått opp 4,7 prosent som er, fortsetter Haartveit.
Dagligvarer bidro også til fallet i varehandelomsetningen, årsaken til dette tror Haartveit kan være på grunn av en generelt lavere omsetning i mai enn i april.
– Vi tror dette er kalenderstyrt, sier Haartveit.
Knallsterkt i april
I måneden før, april, var indeksen nesten rekordhøy og det var tilbud på mat- og drikkevarer i påsken som fikk mye av skylden. Da var oppgangen i detaljhandelen drevet av dagligvarehandel, som står for 40 prosent av omsetningen i indeksen.
Det har vært tøffe perioder for varehandelen og det var først i april at varehandelen økte for første gang på ett år. Tallene for april viste også at netthandel vokste saktere enn det hadde gjort tidligere, det har ligget på 20 prosent men i april var det kun fem prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.