De mest sentrale nøkkeltallene fra regjeringens forslag til neste års statsbudsjett ble lagt frem mandag morgen klokken 08.00, to timer før selve statsbudsjettet blir kjent.

Regjeringen legger opp til å bruke 2,7 prosent av Oljefondet over statsbudsjettet for 2019. Handlingsregelen åpner for at det over tid kan brukes tre prosent av fondet hvert år. Bruken av oljepenger i 2018 ble i revidert nasjonalbudsjett anslått å ligge på 2,7 prosent.

Neste år legges det opp til en oljepengebruk på 231,2 milliarder kroner. Det er 4,5 millarder høyere enn i fjor.

«Et budsjett på den stramme siden»

Sjefanalytiker i Nordea Markets, Erik Bruce, karakteriserer budsjettet som normalt.

- Det er ikke noe impuls til norsk økonomi fra budsjettet, noe som er i tråd med det som var ventet på forhånd. Budsjettet ligger snarere litt på den stramme siden, sier Bruce.

Sjefanalytikeren har merket seg at regjeringen har sterk tro på utviklingen i norsk økonomi fremover, som de spår vil vokse med 2,7 prosent i 2019.

- En bnp-vekst på 2,7 prosent er et av de høyeste anslagene. Jeg tror vi har 2,6 prosent, sier Bruce.

Til sammenligning har Norges Bank et anslag på 2,5 prosent for 2019.

Finansdepartementet slår fast at oljekrisen er over og at vi er inne i en oppgangskonjunktur.

- Noen vil nok si at norsk økonomi trengte et budsjett som strammet inn nå, men vi er fortsatt under handlingsregelen, og dermed har de unngått å falle for fristelsen til å bruke mer oljepenger.

Les alt om statsbudsjettet i DNs direktestudio.

«Friskt anslag»

Marius Gonsholt Hov, seniorøkonom i Handelsbanken, mener også bnp-anslaget er overraskende.

–Prognosene er nok høyere enn hva de fleste så for seg. Signalene fra Norges Bank tydet mer i retning 2,5 prosent, og vi hadde sett for oss noe av det samme. 2,7 prosent er et friskt anslag. Det vil ligge ulike forutsetninger til grunn for slike anslag, og det ene er ikke nødvendigvis riktigere enn det andre, sier Hov.

Han mener for øvrig at nøkkeltallene indikerer et «nøytralt budsjettopplegg».

– Det virker som budsjettet er godt tilpasset den norske situasjonen, med en god økonomi som står fint på egne ben. En økning i oljepengebruk på omlag fire milliarder er innenfor hva vi hadde spådd og hva Norges Bank hadde lagt til grunn. Dette vil neppe ha store utslag i rente- og valutamarkedet, sier han.

Her er de viktigste tallene

Her er noen av de viktigste nøkkeltallene som Finansdepartementet presenterte mandag morgen:

  • Budsjettimpulsen er på 0,0 prosent.
  • Finansdepartementets prognose for veksten i fastlandsøkonomien er på 2,7 prosent neste år målt i brutto nasjonalprodukt (bnp). Til sammenligning anslår Norges Bank en bnp-vekst på 2,5 prosent, mens SSB anslår en vekst på 2,4 prosent.
  • Ifølge prognosene til regjeringen vil flere nordmenn komme i jobb. De anslår at sysselsettingen vil øke med 1,3 prosent til neste år.
  • Arbeidsledigheten vil være på 3,7 prosent til neste år, spår Finansdepartementet.

Forslaget til statsbudsjettet legges frem av regjeringspartiene Høyre, Frp og Venstre, men regjeringen er avhengig av støtte fra andre partier for å få godkjent budsjettet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Folk reiser i timesvis for å besøke denne butikken
Thom Olaussen driver Hobbymann i Drammen, og har ingen planer om å starte nettbutikk.
02:01
Publisert: