Da finansminister Siv Jensen presenterte regjeringens forslag til statsbudsjett for 2019 mandag formiddag la hun stor vekt på at den økonomiske usikkerheten har økt ute i verden den siste tiden.

– I min levetid har vi aldri opplevd sterkere motkrefter mot globalisering enn det vi er vitne til nå, sa Siv Jensen.

Samtidig slår hun knallhardt tilbake mot dem som mener at regjeringens oljepengebruk er uforsvarlig og at Norge er utsatt for fall i oljeprisen eller i aksjemarkedet.

– Vi har masse penger på bok som gjør at vi kan møte fremtidige kriser, hva enn det skulle være, sier Jensen.

Kan håndtere fall på 25 prosent

I budsjettforslaget til regjeringen legger de opp til å bruke 2,7 prosent av Oljefondet, godt innenfor handlingsregelen på tre prosent. Økonomene kaller budsjettet for «nøytralt», noe som betyr at det hverken bidrar til å bremse eller å gi gass.

Samtidig er det flere sjeføkonomer som kritiserer regjeringen for at de ikke strammer inn enda mer på oljepengebruken. I budsjettforslaget ligger det inne en økning i oljepengebruken på 10,5 milliarder kroner målt i løpende priser, mens økningen var på seks milliarder i årets budsjett.

Til tross for at det går godt mer norsk økonomi, legger regjeringen opp til at Norge skal gå med et underskudd på 232,5 milliarder kroner. For å dekke underskuddet planlegger regjeringen å hente dette beløpet fra Oljefondet.

De siste årene har det globale aksjemarkedet steget kraftig, noe som har ført til at verdien av Oljefondet har doblet seg på få år. Derfor er det mange som spør hva som vil skje dersom globale aksjemarkeder – og Oljefondet, brått skulle falle i verdi.

– Vi vet at fremtidige kriser vil komme, men vi vet ikke når, sier Jensen, og fortsetter:

– I statsbudsjettet viser vi at dersom Oljefondet skulle falle 25 prosent i verdi, så er vi fullt i stand til å håndtere det.

Hun forklarer at en slik hendelse strengt tatt ikke ville satt norsk økonomi over styr.

– Det ville endre uttaket fra Oljefondet fra 2,7 prosent til 3,2 prosent. Det er helt håndterbart, sier Jensen.

Peker på to risikofaktorer

Når Jensen blir bedt om å peke på hvilke risikofaktorer som kan stagge veksten i norsk økonomi, peker på hun økt global usikkerhet og et fremtidig oljeprisfall.

– Det vi ser nå ute i verden representerer en usikkerhet, spesielt for Norge som en liten råvaredominert økonomi som er avhengig av god tilgang på verdensmarkedene for å få solgt vare vi produserer. Proteksjonisme må ikke møtes med mer proteksjonisme, sier Jensen.

Når det er sagt mener Jensen vi er godt rustet til å håndtere en økonomisk krise – bedre enn vi noen gang har vært, fordi vi har robuste finansinstitusjoner som er godt kapitalisert og godt regulert, i tillegg til at vi har en sunn økonomi og penger på bok.

– Vi kan tåle fall i Oljefondet og hva enn annet som måtte komme fordi vi rett og slett har stilt oss godt, sier Jensen.

Har ikke bortskjemte kolleger

I løpet av de årene Siv Jensen har sittet som finansminister har hun ført Norge gjennom en oljekrise og inn i en oppgangskonjunktur for norsk økonomi. I årene etter oljekrisen tilsa den økonomiske situasjonen at det var på tide å gi gass, noe som gjorde at regjeringen økte oljepengebruken kraftig. Den tiden er nå forbi, ifølge et samstemt kor av økonomer.

– Det er alltid vanskelig å lage budsjett, for alle statsrådene har store ambisjoner, sier Jensen.

– Opplever du at dine statsrådskolleger er blitt bortskjemt etter mange år med kraftig økning av oljepenger?

– Nei da, for jeg opplever at regjeringsmedlemmene skjønner godt hvilken situasjon vi er i, og vi er tross alt i en situasjon hvor norsk økonomi vokser, sier Jensen.

Hun understreker at selv om de fleste av oss er flinke til å peke på ting vi skulle ønske var bedre, så lever vi i et land med gode velferdsordninger.

Det som er umulig å forene, er å stramme inn bruken av oljepenger samtidig som man skal gi mer til gode formål, sier Jensen.

Om årets budsjettforslag blir godkjent i Stortinget gjenstår å se. Siv Jensen vil ikke spekulere i om det er hun som kommer til å presentere statsbudsjettet til neste år, men sier:

– Jeg håper regjeringen blir sittende lenge, slik at vi kan fortsette med det vi er flinke på, nemlig å holde orden på økonomien. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her er KrF-godbitene i statsbudsjettet
Politisk redaktør i DN Kjetil B. Alstadheim tar deg med til budsjetthyllene på Stortinget.
03:24
Publisert: