Bank of England setter opp styringsrenten med 0,5 prosentpoeng, fremgår det av rentebeslutningen fra sentralbanken i Storbritannia.

På forhånd var det ifølge estimater innhentet av Bloomberg ventet et løft på 0,5 prosentpoeng.

Øylandet avslutter dermed 2022 med en styringsrente på 3,5 prosent, etter en lang rekke rentehevinger de siste månedene. Vi må tilbake til 2008 for å finne sist gang styringsrenten i Storbritannia var like høy som nå.

Ville ha dobbel heving

I en pressemelding skriver BoE at beslutningen om å øke styringsrenten med 0,5 prosentpoeng ble vedtatt med et seks til tre flertall. To av de som stemte mot ville at renten skulle forbli uendret på tre prosent, mens ett medlem ville ha en økning på 0,75 prosentpoeng.

Sentralbanken viser til et forhøyet press på lønn og priser og et stramt arbeidsmarked. Den tror nå at Storbritannias brutto nasjonalprodukt vil falle med 0,1 prosent i fjerde kvartal.

Også Bank of England advarer om stor usikkerhet knyttet til prognosene.

– Flertallet i komiteen vurderer situasjonen slik at dersom økonomien utvikler seg i tråd med anslagene fra den siste pengepolitiske rapporten, så kan ytterligere rentehevinger bli nødvendig for å komme ned mot inflasjonsmålet på to prosent, skriver sentralbanken i en pressemelding.

Skyhøy inflasjon

I likhet med mange andre land rundt om i verden er renteoppgangen kommet på bakgrunn av den skyhøye prisveksten.

I november var inflasjonen i Storbritannia på 10,7 prosent, den tredje måneden på rad med tosifret prisvekst, etter en årlig inflasjonsrate på 11,1 prosent i oktober og 10,1 prosent i september. Prisveksten i Storbritannia er på sitt høyeste på 40 år, en topp som ble nådd også i juli.

Det største bidraget til prisveksten i november var økte priser i servicebransjen, altså på restauranter, kafeer og puber. Det som trakk mest ned var fallende priser for transport, alkohol og tobakk og klær og sko.

Imidlertid fortsetter prisene for mat og ikke-alkoholholdig drikke å stige. Prisene er nå 16,5 prosent høyere enn for ett år siden, etter en årsvekst på 16,4 prosent i oktober.

Ellers er fortsatt prisveksten tosifret for husholdningstjenetester og møbler, mens transportprisene økte fra en årstakt på 9,6 prosent i oktober til 10,2 prosent i november.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.