Storbritannias sentralbank Bank of England kommer torsdag med nok et stort rentehopp, når styringsrenten på øylandet settes opp med 0,75 prosentpoeng, til tre prosent.

På forhånd var det ifølge Bloomberg ventet en økning på 0,75 prosentpoeng.

Dagens renteløft er ifølge Trading Economics den største enkeltøkningen siden 1989, altså 33 år.

I likhet med sine utenlandske motparter har også Bank of England tråkket kraftig på gassen de siste månedene. I august satte sentralbanken opp renten med 0,5 prosentpoeng, som da ble den største enkelthevingen på 27 år. På møtet i september kom det nok en dobbeltheving, slik at styringsrenten før dagens rentemøte lå på 2,25 prosent.

Flertall for trippel økning

I en pressemelding opplyser Bank of England at den pengepolitiske komiteen i stor grad var enige om økningen på 0,75 prosentpoeng. Avgjørelsen ble vedtatt med et flertall på syv til to, der ett medlem stemte for en dobbel renteheving, mens ett medlem stemte for en økning på 0,25 prosentpoeng.

I den tilhørende pengepolitiske rapporten, der BoE gjør rede for sine utsikter for britisk økonomi, tegnes det opp en tøff vinter i vente i Storbritannia.

«Brutto nasjonalprodukt i Storbritannia er ventet å krympe med 0,75 prosent i andre halvdel 2022, et bilde på reallønnsskvisen fra høyere energi- og råvarepriser», skriver BoE i en pressemelding.

Sentralbanken venter at inflasjonen skal komme ned mot målet innen de neste to årene, fremgår det.

«Det er betydelig usikkerhet knyttet til utsiktene, og komiteen vurderer det dithen at dersom inflasjonspresset vedvarer, så vil det komme en kraftfull respons fra sentralbanken», heter det videre.

Bank of Englands siste rentemøte for året er 15. desember.

Høyeste inflasjon på 40 år

I likhet med mange andre land har også Storbritannia fått kjenne inflasjonen bite hardt denne høsten. Da september-tallene ble lagt frem i midten av oktober viste oversikten at prisveksten i landet nådde 10,1 prosent, det høyeste nivået på 40 år.

Oppgangen i september kom etter at august-tallene viste en årlig inflasjon på 9,9 prosent, og prisveksten var dermed tilbake på toppnivået fra i sommer.

Prisene på mat og ikke-alkoholholdig drikke økte med 14,6 prosent på årlig basis i september, den klart største bidragsyteren til oppgangen.

Prisene i denne kategorien har sett en sammenhengende økning de siste 14 månedene på rad, opplyste det britiske statistikkbyrået. Ellers økte transportprisene med 10,9 prosent, mens inflasjonen i hotell- og reiselivsbransjen endte på 9,7 prosent på årlig basis i september.

Inflasjonen i Storbritannia fortsetter altså å ligge på svært høye nivåer, og langt over Bank of Englands mål på to prosent på årlig basis.

Turbulens

Det er nå to uker siden Liz Truss gikk av som statsminister i Storbritannia etter kun 45 dager i 10 Downing Street.

Hennes avgang markerte slutten på et kaos nærmest uten like.

Selve startskuddet kom i slutten av september, da Truss og daværende finansminister Kwasi Kwarteng la frem det mye omtalte og utskjelte minibudsjettet. Den økonomiske planen var sentrert rundt en rekke lånefinansierte skattekutt, og satte sinnene i kok i Storbritannia. Det tok ikke lang tid før pundet falt til historiske bunnivåer, og bare dager etter at skattepakken ble lagt frem så Truss og Kwarteng ingen annen løsning enn å reversere det som skulle bli den første av mange skattekutt – nemlig et skattekutt for de aller rikeste i landet.

Samtidig hadde et allerede presset, britisk obligasjonsmarked nesten kollapset, da markedsrentene på britiske statspapirer steg kraftig som respons på minibudsjettet. Pensjonskassene var nær å gå over ende når det plutselig måtte stille mer sikkerhet for investeringene.

Etter flere uker med et marked i krise så Truss ingen annen utvei enn å gi Kwarteng sparken 17. oktober.

Hans etterfølger, Jeremy Hunt, sablet så ned nær sagt alle de opprinnelige skattekuttene i det utskjelte minibudsjettet.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.