– En arbeidsbesparende tidel, konstaterer valutastrateg Magne Østnor i morgenrapporten fra DNB Markets onsdag.

Han sikter til at prisveksten i Storbritannia endte på tre prosent på årsbasis i september, ifølge tall som det britiske statistikkbyrået ONS la frem tirsdag. Hadde den vært én tidel høyere, måtte sentralbanksjef Mark Carney sendt brev til finansminister Phillip Hammond med en forklaring på hvorfor sentralbanken har latt inflasjonen bli mer enn ett prosentpoeng høyere enn inflasjonsmålet på to prosent.

Trolig hadde Carney hatt få problemer med å forklare utviklingen. Inflasjonen har tatt seg kraftig opp det siste året etter at det britiske pundet er blitt svekket som følge av at britene i folkeavstemningen i fjor sommer besluttet å melde seg ut av EU. Svakere valuta har ført til kraftig oppgang i prisene på importvarer.

Har signalisert rentehopp

Og selv om Carney slapp å skrive brev denne gangen, måtte han uansett stille til komitéhøring i parlamentet tirsdag. Der medga han at det er «mer sannsynlig» at han blir nødt til å sende brev til finansministeren neste måned enn at han ikke må gjøre det.

Prisveksten, som er den høyeste på mer enn fem år, er hovedårsaken til at sentralbanken er ventet å heve styringsrenten fra det rekordlave nivået på 0,25 prosent på sitt neste rentemøte 2. november.

Etter det forrige rentemøtet i midten av september, hvor syv av de ni medlemmene i den pengepolitiske komiteen stemte for uendret rente, uttalte Carney at en «moderat» renteøkning var sannsynlig i løpet av de kommende månedene.

Dette til tross for at brexit-forhandlingene går trått og skaper stor usikkerhet om utsiktene for britisk økonomi. Den økonomiske aktiviteten i nasjonen er allerede den svakeste av alle de syv store industrialiserte økonomiene i verden.

Og det er ventet at inflasjonen etter hvert vil falle tilbake etter som effektene fra pund-svekkelsen ebber ut og siden lønnsveksten fortsatt er svak.

Mer usikkerhet rundt rentehopp

Valutastrateg Østnor i DNB Markets minner imidlertid om at det ikke er skrevet i stein at renten skal opp neste måned. Noe tirsdagens taler fra to av medlemmene i den pengepolitiske komiteen, David Ramsden og Silvana Tenreyro, viste.

Ifølge Østnor hevder Ramsden at den innenlandsk genererte inflasjonen ikke er på linje med inflasjonsmålet på to prosent, mens Tenreyro mener at valutakurseffektene på inflasjonen vil nå toppen denne måneden.

– Det som så ut som en sikker renteheving om to uker, virker dermed noe mer usikkert. Vi holder imidlertid fortsatt en knapp på heving, men tror det blir med den ene i denne omgang. Skulle derimot dagens tall for lønnsvekst skuffe ordentlig, ser det hele ganske annerledes ut, skriver Østnor. (Vilkår)

- Så fort jeg setter meg på sykkelen blir jeg lykkelig
00:00
Publisert: