Storbritannias statsminister Theresa May leverte onsdag brevet som utløser artikkel 50 i Lisboa-traktaten, som formelt melder landet ut av EU.
Det har lenge vært usikkerhet rundt hva brexit faktisk vil bety for EU og Storbritannia.
Sjefanalytiker i Nordea, Erik Bruce, tror frykten for brexit har vært veldig overdrevet og at markedene allerede har taklet situasjonen. Han er mer usikker på hvordan markedet vil reagere når det franske folket går til urnene om drøye tre uker.
– Vil skape mer uro i markedet
– Det er helt klart at valget i Frankrike er mye viktigere. Det er en helt annet situasjon og vil skape mer uro i markedet, sier Bruce.
Han trekker frem tre grunner til at Storbritannia ikke kunne skape like stor uro:
- Storbritannia hadde i utgangspunktet et løst forhold til EU.
- De var ikke med i Schengen.
- Aller viktigst: De hadde ikke euroen.
Det vil være noe helt annet hvis et euroland skulle forsvinne ut av EU. Det vil bryte opp valutaområdet, mener sjefanalytikeren.
– Den dagen man begynner å lure på om euroen forsvinner, vet ikke investorene hva plasseringene i banker i andre land er verdt, sier han.
Urolig finansmarked
Det har vært knyttet stor frykt til høyrenasjonalisten Marine Le Pens løfte om å melde Frankrike ut av hele eurosamarbeidet. 23. april stemmer franskmennene i første runde over hvem som skal ta over presidentposten etter François Hollande.
Le Pen leder på de siste meningsmålingene. Det betyr at hun sannsynligvis går videre til andre runde, som holdes 7. mai.
Finansmarkedene har reagert med uro de siste månedene, og forskjellen mellom rentene på fransk og tysk statsgjeld – som ofte brukes som et barometer på markedets forventning om verst tenkelige utfall – nådde tidligere i vinter det høyeste nivået siden statsgjeldskrisen i eurosonen på begynnelsen av tiåret.
– Le Pens løfter om å ta Frankrike ut av eurosamarbeidet er årsaken til at markedet frykter henne. Men det er også den viktigste årsaken til hvorfor hun ventes å tape valget i siste runde med god margin. Franskmennene ønsker nemlig euroen, og er blant de landene der oppslutningen om euroen er høyest i hele EU, skrev investeringsstrateg Ingvild Borgen Gjerde i Nordea Wealth Management i et notat tidligere denne måneden.
– Lysten til å forlate Europa er utbredt
Bruce mener også valget i Italia vil kunne skape mer trøbbel enn brexit. Indikasjonen på det er ifølge sjefanalytikeren den enorme uroen som bredte seg i markedet da det var usikkert om Hellas kom til å forbli i EU.
– Det er et knøttlite land, men skapte store konsekvenser, sier Bruce.
Italias finansminister, Pier Carlo Padoan, fortalte i et intervju med Bloomberg onsdag at markedene begynner å prise inn en aggressiv politisk risiko og at en seier til Marine Le Pen vil være en permanent politisk risiko for Europa.
– Jeg antar det vil reflekteres i finansmarkedet, sa Padoan til Bloomberg.
– La oss ikke glemme at lysten til å forlate Europa er utbredt blant en rekke land, legger finansministeren til.(Vilkår)