Prisveksten i Storbritannia endte i november på 10,7 prosent, mens kjerneinflasjonen endte på 6,3 prosent, fremgår det av ferske tall fra det britiske statistikkbyrået ONS onsdag morgen.

På forhånd var det ventet en totalinflasjon på 10,9 prosent i november, og en kjerneinflasjon på 6,5 prosent, ifølge estimater innhentet fra Bloomberg.

November ble altså den tredje måneden på rad med tosifret prisvekst på øylandet, etter en årlig inflasjonsrate på 11,1 prosent i oktober og 10,1 prosent i september.

Prisveksten i Storbritannia er på sitt høyeste på 40 år, en topp som ble nådd også i juli.

Den britiske sentralbanken legger frem sin siste rentebeskjed for året i morgen, torsdag.

Skyhøye matpriser

I en pressemelding skriver ONS at det største bidraget til prisveksten i november var økte priser i servicebransjen, altså på restauranter, kafeer og puber. Det som trakk mest ned var fallende priser for transport, alkohol og tobakk og klær og sko.

Imidlertid fortsetter prisene for mat og ikke-alkoholholdig drikke å stige. Prisene er nå 16,5 prosent høyere enn for ett år siden, etter en årsvekst på 16,4 prosent i oktober.

Ellers er fortsatt prisveksten tosifret for husholdningstjenetester og møbler, mens transportprisene økte fra en årstakt på 9,6 prosent i oktober til 10,2 prosent i november.

Toppen trolig nådd

SEB skriver i en morgenrapport onsdag at inflasjonstoppen trolig ble nådd i oktober.

Pristaket på strøm gjør at det er høy sannsynlighet for at totalinflasjonen vil falle utover neste år, til tross for høye markedspriser.

Imidlertid er det fortsatt skyhøye priser på mat, og ifølge SEB er det ingen tegn til at presset vil avta på kort sikt.

Meglerhuset tror kjerneinflasjonen vil nå en topp på rett over syv prosent på begynnelsen av 2023, og understreker at utsiktene fortsatt har større risiko for å overraske negativt enn positivt.

Venter nok en stor renteheving

I likhet med sine globale motparter har også Bank of England tråkket kraftig på gassen i rentesettingen denne høsten.

På sist møte i starten av november ble styringsrenten på øylandet satt opp med 0,75 prosentpoeng, til tre prosent. Løftet ble den største enkelthevingen i Storbritannia på 33 år. Det kom etter to økninger på 0,5 prosentpoeng på rad på møtene i august og september.

Før dagens inflasjonstall blir det priset inn nok en slik heving fra BoE når sentralbanken legger frem årets siste rentebeskjed torsdag 15. desember. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.