Det er fortsatt skyhøy inflasjon på øylandet, og i september endte totalinflasjonen på 10,1 prosent. På forhånd var det ventet en september-inflasjon på ti prosent blank.
I august var prisveksten på 9,9 prosent.
Kjerneinflasjonen endte i forrige måned på 6,5 prosent, opp fra 6,3 prosent i august.
Oppgangen i september kommer altså etter en forsiktig demping i august, og inflasjonen i Storbritannia i september er nå tilbake på det høyeste nivået på 40 år, som den nådde også i juli.
Særlig var det økte priser for mat og drikke som bidro til oppgangen i september, opplyser det britiske statistikkbyrået.
Ifølge Handelsbanken Capital Markets' sjeføkonom Marius G. Hov prises det nå inn et nytt rentehopp på hele ett prosentpoeng på neste møte i november.
– Dette understreker presset mot Bank of England, sier han.
Økte priser over hele linjen
Prisene på mat og ikke-alkoholholdig drikke økte med 14,6 prosent på årlig basis i september, den klart største bidragsyteren til oppgangen i september.
Prisene i denne kategorien har sett en sammenhengende økning de siste 14 månedene på rad, skriver det britiske statistikkbyrået.
I underkategoriene for mat og drikke var det særlig prisøkninger for brød og frokostblandinger, kjøttprodukter, melk, ost og egg som bidro til den kraftige oppgangen for mat og drikke-kategorien.
Ellers økte transportprisene med 10,9 prosent, mens inflasjonen i hotell- og reiselivsbransjen endte på 9,7 prosent på årlig basis i september.
Inflasjonen i Storbritannia fortsetter altså å ligge på svært høye nivåer, og langt over Bank of Englands mål på to prosent på årlig basis. Sentralbanken legger frem sin neste rentebeskjed i november.
Store hevinger
I likhet med sine utenlandske motparter har også Bank of England tråkket kraftig på gassen de siste månedene.
I august satte sentralbanken opp renten med 0,5 prosentpoeng, som da ble den største enkelthevingen på 27 år. På møtet i september kom det nok en dobbeltheving, slik at styringsrenten før neste rentemøte ligger på 2,25 prosent.
Inflasjonstallene kommer dagen etter at Bank of England kunngjorde at den skal starte med nedsalget av statsobligasjoner 1. november.
Nedsalget, også kjent som kvantitative innstramninger, ble utsatt i slutten av september som følge av markedskaoset, utløst av Truss-regjeringens minibudsjett.
Bank of England sitter i dag på statsobligasjoner for nesten 840 milliarder pund, en beholdning sentralbanken har økt stødig gjennom de siste drøye ti årene. Ifølge Financial Times vil det ta ti år eller mer før innstramningen er fullført i sin helhet.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.