Ferske tall fra det britiske statistikkbyrået, Office for National Statistics, viser at britiske konsumpriser steg med 11,1 prosent på årsbasis i oktober. Kjerneinflasjonen endte på 6,5 prosent, uendret fra september.

Resultatet endte med andre ord mye høyere enn ventet. På forhånd var prisene ventet å stige 10,7 prosent i oktober, ifølge estimater hentet inn av Bloomberg. Kjerneinflasjonen var ventet å ligge på 6,4 prosent.

Oppgangen kommer etter at september-tallene viste den høyeste inflasjonen på over 40 år i Storbritannia.

I september endte totalinflasjonen på 10,1 prosent. På forhånd var det ventet en september-inflasjon på ti prosent blank.

Husholdningene betaler 88 prosent mer for strøm enn i fjor

Det er de høye gass- og elektrisitetsprisene som er den største årsaken til den høye prisveksten, ifølge Office of National Statistics. Selv om landet har innført tiltak for å hjelpe husholdningene og næringslivet med å betale strømregningene sine, betaler husholdningene i gjennomsnitt 88,9 prosent mer for elektrisitet, gass og drivstoff sammenlignet med for ett år siden.

Det er størst hopp på matpriser og bokostnader i oktober på årsbasis.

Bokostnader har økt med 11,7 prosent på årsbasis, opp fra 9,3 prosent i september. Det er den største økningen målt noen gang av det britiske statistikkbyrået.

Mat og alkoholfri drikke har steget 16,4 prosent på årsbasis, opp fra 14,6 prosent i september. Britene må tilbake til 70-tallet for å finne en høyere økning. I september 1997 lå prisveksten på mat nemlig på17,6 prosent.

Ellers er det også kraftige prisoppganger på både møbler, husholdningsvarer og transport. Prisveksten på møbler og husholdningsprodukter ligger på 10,6 prosent, og prisoppgangen på transport ligger på 9,3 prosent i oktober.

Venter ny renteheving i desember

Tidligere i november kom Storbritannias sentralbank Bank of England med nok et stort rentehopp. Styringsrenten på øylandet ble satt opp med 0,75 prosentpoeng, til tre prosent.

I likhet med sine utenlandske motparter har også Bank of England tråkket kraftig på gassen de siste månedene. I august satte sentralbanken opp renten med 0,5 prosentpoeng, som da ble den største enkelthevingen på 27 år. På møtet i september kom det nok en dobbeltheving, slik at styringsrenten før dagens rentemøte lå på 2,25 prosent.

Neste rentebeskjed fra den britiske sentralbanken kommer like før jul, den 15. desember.

Bank of England kunngjorde forrige måned at det skal starte med nedsalget av statsobligasjoner i november.

Nedsalget, også kjent som kvantitative innstramninger, ble utsatt i slutten av september som følge av markedskaoset, utløst av Truss-regjeringens minibudsjett.

Bank of England sitter i dag på statsobligasjoner for nesten 840 milliarder pund, en beholdning sentralbanken har økt stødig gjennom de siste drøye ti årene. Ifølge Financial Times vil det ta ti år eller mer før innstramningen er fullført i sin helhet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.