Britiske pund faller markert tilbake mandag. I asiatisk handel natt til mandag ble den britiske valutaen handlet så lavt som til 1,1982 dollar. Dette er første gang siden «flash»-krasjet i oktober i fjor, da pundet falt ni prosent i løpet av 38 sekunder, at pundet er blitt handlet under 1,20 dollar. 

Pundet svekker seg mot en rekke andre valutaer, inkludert norske kroner. Et pund koster mandag formiddag 10,27 kroner, som innebærer en svekkelse på rundt 9 øre i løpet av nattens handel. 

Taler tirsdag

Tirsdag holder Storbritannias statsminister Theresa May en tale der det er ventet at hun vil redegjøre for britenes prosess for utmeldelsen av EU.

Ifølge BBC skrev flere britiske aviser søndag at May i talen kommer til å fortelle at britene går for en såkalt hard brexit. Dette kan innebære at landet forsvinner helt ut av unionens indre marked og tollunion og dermed ikke får en avtale tilsvarende den for eksempel Norge har gjennom EØS-avtalen.

Økonomene i Handelsbanken Capital Markets viser til at de påståtte lekkasjene, som ble rapportert av The Sunday Telegraph, indikerer at statsminister May i talen vil si at Storbritannia er klar til å forlate EUs indre marked for å gjenvinne kontrollen med sine egne grenser. Hun vil også si at Storbritannia må forlate tollunionen for å være fri til å forhandle handelsavtaler med andre land og at landet heller ikke vil være underlagt EU-domstolen.  

– Dersom dette stemmer, ser det altså ut til at den britiske regjeringen ønsker å gå for nettopp en «hard brexit», selv om statsminister May nekter å sette den merkelappen på det, skriver økonomene.

– Politiske utspill og dragkamper vil antagelig bidra til høy volatilitet i pundet også videre fremover, skriver Handelsbanken-økonomene.

Meglerhuset venter at pundet vil handles rundt dagens nivå på 0,88 euro for et pund gjennom året, men at svingningene til tider vil kunne være store. 

Kan gi økt usikkerhet

Makroøkonom Joachim Bernhardsen i Nordea Markets peker på at det fortsatt er uklart når høyesterettsdommen om hvorvidt regjeringen kan utløse brexit uten godkjennelse fra parlamentet kommer.

– Dommen skulle bli annonsert tidlig i januar, og det ventes derfor at den kommer denne uken eller neste. Dersom høyesterett når samme dom som i november, altså at påberopelse av artikkel 50 krever godkjennelse fra parlamentet, må regjeringen forberede avstemning i parlamentet innen utgangen av mars. Denne prosessen vil nok øke usikkerheten ytterligere, skriver Bernhardsen i morgenrapporten fra meglerhuset mandag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.