En fersk konjunkturrapport fra Sparebank 1 SR-Bank viser at optimismen for alvor er tilbake i oljeindustrien. 

– Dette er et sterkt signal om at bunnen er nådd. I mai rapporterte bedriftene om at det fortsatt var et fall i aktiviteten. Nå opplever de faktisk stabilisering og forventninger om oppgang. sier sjeføkonom Kyrre Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank.

– Hovedbudskapet er at optimismen fester seg, legger Knudsen til.

Rullegardinene ble trukket opp for å få inn sollyset da statsminister og Høyre-leder Erna Solberg gjestet Stavanger konserthus mandag. Til undersøkelsens funn om at forventningene i bedriftene har snudd i mer positiv retning, sier Solberg følgende:

Statsminister Erna Solberg ankom Stavanger konserthus mandag for å få med seg den positive konjunkturundersøkelsen til Sparebank 1 SR-Bank. Til høyre for henne står Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø.
Statsminister Erna Solberg ankom Stavanger konserthus mandag for å få med seg den positive konjunkturundersøkelsen til Sparebank 1 SR-Bank. Til høyre for henne står Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø. (Foto: Marie von Krogh)

– Det er veldig spennende å se. Det viser også at det er Rogaland som har vært hardest rammet, sier Solberg.

De største optimistene i olje

Resultatene fra undersøkelsen, som er tatt opp blant 600 bedriftsledere i Rogaland, Hordaland og de to Agder-fylkene, er såpass optimistiske at statsministeren kom til Stavanger mandag formiddag for å få rapporten presentert av bankens representanter. Dagens Næringsliv har fått tilgang på rapporten der hovedkonklusjonene er:

  • 60 prosent av bedriftene venter oppgang det kommende året.
  • 66 prosent av oljeeksponerte bedrifter venter oppgang det kommende året. For første gang siden oljenedturen starter er oljeeksponerte bedrifter mer optimistiske enn i andre bransjer.
  • 59 prosent av bedriftene tror på flere nyansettelser
  • 60 prosent av bedriftene venter økt ordrereserve, mens 62 prosent tror på økt lønnsomhet.
Sjeføkonom i Sparebank 1 SR-Bank, Kyrre M. Knudsen, mener oljeindustrien sender et sterkt signal om at bunnen er nådd.
Sjeføkonom i Sparebank 1 SR-Bank, Kyrre M. Knudsen, mener oljeindustrien sender et sterkt signal om at bunnen er nådd. (Foto: Tommy Ellingsen)

– Det er tegn i har sett i en periode, men dette er en sterkere beskjed. Vi ser det i hele Norge nå at oppturen er i gang, sier Solberg.

Hun advarer likevel mot å tro at omstillingen nå er over.

– Vi må bruke den tiden i har til å tenke at omstillingen vil vare lenge. I går var jeg i Ålesund og der sliter de fortsatt.

Det er ikke mer enn et drøyt år siden en nesten samlet oljenæring var pessimister. I første kvartal i fjor var det bare 27 prosent av de mest oljeeksponerte bedriftene som ventet oppgang. Nå venter 66 prosent av disse bedriftene oppgang målt etter utviklingen i antall ansatte, omsetning, lønnsomhet, investeringer og ordrereserve.

– Det har vært en stor omstilling for oljeeksponerte bedrifter. Bedriftene går inn i nye bransjer, de har fått kontrakter på norsk sokkel og større internasjonal suksess, sier Kyrre Knudsen.

Kronekurs

Sjeføkonomen peker på kronekursen som svært avgjørende for oppgangen blant bedriftene i regionen.

– Hva overrasker deg mest?

– Det forventede omslaget kom raskere enn ventet og sterkere enn ventet. Det er en ketchupeffekt. Når man har holdt tilbake, skalerer selskapene fortere opp når oppgangen kommer, sier Knudsen.

Politisk mynt

Da Erna Solberg hørte om resultatene av den nye rapporten fra Sparebank 1 SR-Bank, la hun om valgkampprogrammet og booket møte i Stavanger.

– Er det noen grunn for at regjeringen skal ta ære for den økte optimismen?

– Det er klart at de tiltakene regjeringen har gjort, har vært viktige både på infrastruktur og andre områder. Vi ser dette i vår rapport innenfor bygg- og anleggssektoren. Men tiltakene er også et resultat av en finanspolitikk som har bygd opp Oljefondet og som gjør oss i stand til å bruke penger når tidene har vært dårlige som nå. Infrastrukturtiltakene gir ikke bare jobber innen bygg- og anleggssektoren, men også jobber innenfor andre sektorer. En fordel er også at tiltakene er midlertidig og dermed ikke representerer varige utgiftsøkninger. Regjeringen har heller ikke brukt så mye at kronekursen har styrket seg, sier Knudsen.(Vilkår)

Texas tørker opp: Fikk huset oversvømt for tredje gang
Harry Duffey fikk hjemme sitt oversvømt for tredje gang da ekstremværet Harvey herjet i Texas.
00:43
Publisert: