Mye vind og vått og mildt vær har sendt strømprisen ned til svært lave nivåer, og mens forbrukerne kan juble, går det hardt utover kraftprodusentene.

Spesialrådgiver i interesse- og bransjeorganisasjonen Norwea, Andreas Thon Aasheim, forklarer at det er verst for produsentene som selger strømmen i spotmarkedet.

– Disse prisene er ikke bra for noen kraftprodusenter. Vi har flere vindparker som er eksponert mot spotmarkedet, og dette gjør vondt for flere, sier Aasheim.

Vindkraftprodusentene som selger til spotpris, må nå selge strømmen til en fjerdedel av den prisen de har fått de siste to vintrene. Og det er på vinteren at vindparkene tjener penger – rundt 70 prosent av produksjonen foregår i den kalde årstiden.

Rekordlave strømpriser

På kraftbørsen NordPool har en kilowattime strøm blitt omsatt for under ti øre flere ganger de siste dagene, og så langt i februar har den gjennomsnittlige strømprisen ligget på rundt 14 øre per kilowattime, noe som er rekordlavt for februar.

– Vi har svært lave priser. Det er nesten uten sidestykke, forklarer kraftanalytiker John Brottesmo i Kinect Energy.

Han forklarer at «drittværet» vi har hatt de siste tre månedene er hovedforklaringen, men at mye vind og lave priser i Europa også spiller inn.

Svenske medier har skrevet at de lave kraftprisene vil ramme vindparkene knallhardt, men Aasheim forklarer at de norske vindparkene i større grad enn de svenske er knyttet opp mot lengre kontrakter. De er derfor mindre sårbare for kortsiktige prisfall.

– I Norge er de fleste vindparkene knyttet opp mot lengre kontrakter, forklarer spesialrådgiver i Norwea, Andreas Thon Aasheim.

Likevel er det flere vindkraftprodusenter som selger strøm i spotmarkedet, og disse merker nå de lave prisene.

«Glad vi har sikret oss»

En av disse vindparkene er Lista Vindpark, som består av 31 vindturbiner og som eies av Fred Olsen Renewables.

– Vi har ingen fastpriskontrakter knyttet til Lista Vindkraftverk, sier daglig leder Ivar Brandvold.

Utover dette vil han ikke kommentere kraftprisene.

Også Midtfjellet Vindpark med sine 55 turbiner er eksponert mot spotmarkedet. Daglig leder Erik Mortensen forklarer at de har sikret 70 prosent av produksjonen i lengre kontrakter.

– Nå er jeg glad for at vi har sikret oss mot prisfall, sier han.

I tillegg til strømprisfallet rammes vindkraftprodusentene også av prisendringer på elsertifikater, hvor prisene for tiden er lave.

– Det blir en dobbelteffekt, sier Mortensen.

Midtfjellet har sikret en tredjedel av deres elsertifikater.

«Vi står det av»

Til tross for prisfallet er inntektene til Midtfjellet Vindpark så langt i år bedre enn ventet. Det kommer av at det har blåst uvanlig mye.

– Vi har produsert bra. Det har vært mye vind. Vi produserte 22 prosent mer energi enn vi budsjetterte med i januar, sier Mortensen.

Om de lave prisene sier Mortensen følgende:

– Jeg tenker vi klarer å stå det av. Prisene på kraft og elsertifikater går opp og ned slik de har gjort og vil komme til å gjøre.

Også Statkraft rammes av de lave strømprisene, forklarer Lars Magnus Günther, pressekontakt i Statkraft.

– Statkrafts inntekter påvirkes naturlig nok av lave kraftpriser, men effekten motvirkes av tre forhold: En stor andel av kraftproduksjonen selges på lange kontrakter, vi har store volum som følge av mye vann og snø i magasinene, og i tillegg har vi store inntekter fra annen virksomhet og kraftproduksjon i andre markeder enn Norden, sier Günther. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.