– Vi har gått fra en situasjon med vinterlig vær til å få mildere, og ikke minst våtere værmeldinger, sier John Brottesmo, som er kraftanalytiker i Kinect Energy.

Han mener et skifte i været er den viktigste årsaken til at strømprisen i løpet av noen få uker har falt kraftig. I slutten av januar steg strømprisen til godt over 70 øre per kilowattime, noe som var over dobbelt så høyt som på samme tid året før.

Denne uken har strømprisen falt tilbake til like over 40 øre, noe som bare er noen få øre høyere enn for et år siden.

Fremdeles snømangel

I slutten av januar fikk vi flere dager med kaldt vær og tørt vær og lite vind, som presset strømprisen oppover. Vannmagasinene var fremdeles ikke fylt opp etter en rekordtørr sommer, samtidig som NVE gikk ut og advarte om at snømangel i fjellet kunne gi den dyreste strømprisen noensinne.

Lite snø i fjellet ga økt fare for høyere strømpriser enn normalt, også under snøsmeltingen.

De siste ukene har vi fått et normalt påfyll av både snø i fjellet og vann i vannmagasinene, ifølge oversikten til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Likevel er både vannmagasinene og snømengden mindre enn normalt.

– Snømangelen i fjellet er fremdeles aktuell. Strømprisen vi har hatt i det siste sier noe om mangelen på snø og vann. Været som kommer vil bedre situasjonen, men vi har fremdeles et underskudd som må tas igjen. Det må virkelig snø og regne mye for at vi skal få en normal situasjon, sier Brottesmo.

Norge importerte billig vindkraft

Et mildere vær har også ført til et lavere strømforbruk i Norge, ifølge NVE. Kombinert med økt tilbud av strøm, har dette resultert i lavere priser.

I deres siste oppdatering om kraftsituasjonen skriver NVE at mye produksjon av vindkraft i Danmark, Sverige og Tyskland har økt tilbudet av rimelig strøm, og at dette har trukket ned norske kraftpriser.

«Norge var nettoimportør av strøm i uke seks på grunn av lavere kraftpriser i Europa enn i Norge», skriver NVE.

Lavere karbonpriser har også bidratt til å trekke ned strømprisen i Europa og Norge. Prisen på å slippe ut karbondioksid i EUs kvotemarkeder har falt med rundt 20 prosent, noe som har gjort det billigere for kull- og gasskraftverkene å produsere strøm.

– Nedgangen i karbonprisen er nok viktigere for kraftmarkedet i Tyskland og Polen, men det sår også ut her i Norge. Det er vanskelig å si om prisnedgangen er kommet for å bli. Kvotemarkedet er styrt politisk, sier Brottesmo.

Lavere strømpriser fremover

I likhet med andre markeder, er kraftmarkedet også påvirket av stemningen blant dem som selger og kjøper kraft. Ifølge Brottesmo har stemningen endret seg de siste ukene.

– Det at vi nå kommer ut av en periode med lite nedbør, gjør at det forventes mer normale priser, sier kraftanalytikeren.

Han forklarer at markedet tror på en kraftpris på rundt 37 øre per kilowattime i andre kvartal, og rundt 36 øre i tredje kvartal.

I slutten av januar var det ventet en strømpris på rundt 50 øre også i andre kvartal, da snøsmeltingen normalt gir lavere priser. Dette fikk NVE til å gå ut og advare om at vi kunne få de dyreste strømprisene noensinne.

Dersom markedsforventningene slår til, vil strømprisen denne våren ligge på omtrent samme nivå som i fjor. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Det finnes bare gründere og kvinnelige gründere
Språkviter fastslår at en type gründer ikke eksisterer i norske aviser
01:36
Publisert: