Strømprissjokket som DN varslet i desember har rammet de sørlige delene av landet. Mandag steg strømprisen på Østlandet til 66,7 øre per kilowattime, noe som er ny rekord.

Strømprisen er nå dobbelt så høy som i fjor på denne tiden, og mens meteorologene spår at vi går flere kalde dager i møte, vil strømprisen trolig holde seg på dette nivået noen dager, ifølge Wattsight sjefanalytiker Tor Reier Lilleholt.

– Vi vil ligge på dette nivået frem til helgen, sier Lilleholt, som mener den viktigste årsaken til prishoppet er kaldt vær og lite vind.

Karbonprisen har løftet gulvet

Lilleholt får støtte fra Ole Tom Djupskås, som er kraftanalytiker i Refinitiv. Han sier at markedet før helgen hadde ventet enda høyere priser denne uken enn det vi har fått så langt, fordi værvarslene var veldig kalde på fredag.

– Nå er bildet snudd igjen, og det ser ut som om vi får en litt mildere uke enn det først så ut som, sier Djupskås.

Til tross for at værvarslene er blitt mildere, er det fremdeles kaldt både i Norden og i Nord- og Øst-Europa. I tillegg til lite vind, mener Djupskås det er kulden som er hovedårsaken til den høye kraftprisen mandag.

Gjennom sommeren og høsten har strømprisen steget til nye høyder, takket være sommerens tørke og økte karbonpriser, som igjen har gitt økte kull- og gasspriser.

Denne uken er vannmengden i de norske vannmagasinene litt lavere enn normalt og det er litt mindre snø enn normalt, men dette er ikke dramatisk, ifølge Djupskås.

– Det som gjør at nivået er høyt, er at karbonprisen har steget igjen, sier analytikeren, og viser til at prisen på å slippe ut et tonn karbon i EUs kvotesystem den siste uken har steget opp mot rekordnivået fra i fjor sommer på like under 25 euro.

Billigere i Nord-Norge

Selv om strømprisene er svært høye i Sør-Norge, er situasjonen ganske annerledes i Midt- og Nord-Norge. I Nord-Norge, hvor strømprisene mandag var lavest, var prisen på 51,2 øre per kilowattime.

Ifølge Lilleholt har ikke dette så mye å gjøre med mengde vann i magasinene, men mer med kapasitet og forbruk.

– I Oslo-gryten, hvor forbruket av strøm er høyt, har de mye dyrere strøm enn i Nord-Norge, sier Lilleholt.

Markedet venter fremdeles strømpriser på godt over 50 øre ut vinteren, men både Djupskås og Lilleholt tror markedet overreagerer noe.

Lilleholt mener dette har å gjøre med at markedet priser inn en risiko for svært høye priser.

– Dersom det oppstår en situasjon hvor vi ikke får nok kraftproduksjon, vil strømprisen bli veldig høy, sier han.

Sjefanalytikeren forklarer at prisen ikke reagerer symmetrisk på økt og fallende etterspørsel.

– For hver megawatt ekstra man trenger, så stiger kraftprisen mange ganger flere enn når behovet faller, sier han.

Grønt skifte øker svingningene

Lilleholt forklarer at det markedet frykter, er en situasjon med sterk kulde, hvor Norge vil bli nødt til å importere strøm fra Europa. I en situasjon med streng kulde og høyt strømforbruk, vil det ikke hjelpe med fulle vannmagasiner, fordi kapasiteten ikke er stor nok.

– Hvis vi nærmer oss denne grensen, vil prisen hoppe veldig høyt, sier kraftanalytikeren, og legger til:

– Da vil vi bli avhengig av å importere strøm fra Europa. Da skal vi være glade for at vi har kraftkabler til kontinentet.

Lilleholt understreker at det skal bli veldig kaldt før denne grensen blir nådd i Norge.

De kraftige svingningene i strømprisen som vi har sett de siste månedene, tror han kommer til å forsterkes fremover.

– Det grønne skiftet gjør at strømprisen svinger mer, sier Lilleholt.

Han forklarer dette med økt bruk av vindkraft.

– Strømforbruket stiger, og vi bygger mer vindkraft. Når det er kaldt, er det ofte lavtrykk, og lite vind, sier Lilleholt, som tror de norske strømprisene i fremtiden vil svinge mer slik de gjør i Europa. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her svarer Dagbladets redaktør på sex-kritikken
Dagbladet ble kritisert for å ha seks saker om sex på Dagbladet.no på samme dag. I denne videoen svarer Dagbladets redaktør Alexandra Beverfjord på kritikkken.
01:42
Publisert: