Denne uken kom den amerikanske storbanken Goldman Sachs med nye anslag for norsk økonomi. I en rapport hvor de kommer med nye prognoser for Skandinavia for 2019 skriver de at norsk økonomi vil levere en robust vekst i 2019.
Storbanken tror prisveksten vil stige fremover og at den vil bli så høy at Norges Bank kommer til å sette opp renten hele tre ganger neste år.
Det er ett rentehopp mer enn sentralbanksjef Øystein Olsen har signalisert.
Kan gi boliglånsrente på 3,5 prosent
I september i år satte Norges Bank opp styringsrenten fra 0,5 til 0,75 prosent, den første renteøkningen siden 2011. Alle de store bankene svarte med å sette opp sine boliglånsrenter kort tid senere.
Norges Bank satte opp renten fordi norsk økonomi går bra og fordi prisveksten er på vei oppover.
Nå tror Goldman Sachs at prisveksten vil skyte ytterligere fart og stige forbi sentralbankens inflasjonsmål på to prosent i løpet av 2019.
Ifølge storbanken vil den stigende prisveksten føre til at Norges Bank setter opp renten først i mars, og så ytterligere to ganger til senere i 2019.
Før renten ble satt opp i september i år var den gjennomsnittlige boliglånsrenten i Norge på rundt 2,5 prosent. Dersom Goldman Sachs får rett, og styringsrenten blir satt opp til 1,5 prosent i løpet av 2019, vil det kunne gi en boliglånsrente på rundt 3,5 prosent.
DNB Markets spår to rentehopp
Jeanette Strøm Fjære er makroøkonom i DNB Markets og følger utviklingen i norsk økonomi svært tett. Hun tror Norges Bank kommer til å sette opp renten to ganger til neste år, en gang i mars, og en gang i september.
– Grunnen til at vi tror dette, er at vi ser for oss en fortsatt positiv utvikling i norsk økonomi, sier Fjære.
Hun tror flere vil komme i jobb fremover, noe som vil drive opp lønningene, noe som igjen vil øke prisveksten til opp under to prosent. Prisvekst, eller inflasjon, er det Norges Bank først og fremst styrer etter når de skal sette renten.
Den viktigste jobben til sentralbanksjef Øystein Olsen er å sørge for at prisveksten ikke blir for høy. Det kan han forhindre ved å sette opp renten, noe som vil bremse økonomien, lønnsveksten, og dernest prisveksten.
Markedet tror ikke på Olsen
Fjære peker på at renten fremdeles er svært lav i Norge, og tror Olsen vil benytte anledningen til å heve renten gradvis og forsiktig til et mer normalt nivå.
– I etterkant av rentemøtet i september har Olsen gjentatt flere ganger at effekten av renteoppgangen er usikker nå som gjeldsbelastningen til nordmenn har økt, sier økonomen.
– Det høres ut som om du mener dette i seg selv er et argument for å ikke heve renten for raskt?
– Ja, jeg tenker det. Spesielt når situasjonen i arbeidsmarkedet er som den er. Det hadde vært noe annet dersom inflasjonen var på vei til å ta av, sier Fjære.
En tredje årsak til at hun ikke tror på raskere renteoppgang er at forskjellen mellom renten i eurosonen og i Norge allerede er større enn kronekursen tilsier, og at flere renteøkninger dermed kan utløse en kronestyrkelse.
– Markedet har ikke priset inn mer enn tre rentehevinger i 2019 og 2020 til sammen, mens Norges Bank har signalisert fire hevinger i denne perioden, sier Fjære.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.