– Inflasjonsutviklingen er fortsatt vanskelig å vurdere. Riksbanken vil derfor tilpasse pengepolitikken etter behov for å sikre at inflasjonen kommer tilbake til målet innen rimelig tid, skriver Riksbanken i en pressemelding torsdag.

Den svenske sentralbanken hever renten med 0,75 prosent, som betyr at den svenske styringsrenten er på 2,5 prosent – det er det høyeste nivået siden før finanskrisen. I september hevet Riksbanken renten med et helt prosentpoeng.

Ifølge sentralbankens prognose torsdag vil styringsrenten ligge på 2,84 prosent i slutten av prognoseperioden i fjerde kvartal 2025. Dermed vil rentetoppen trolig komme neste år og ligge på rett under tre prosent, og bli liggende der en stund.

På forhånd var det ventet at Riksbanken ville heve renten med 0,75 prosentpoeng.

Utslagene i valutamarkedet kan tyde på at få er overrasket over styrken i rentehevingen. For en euro må man i skrivende stund ut med 10,86 svenske kroner, omtrent det samme som før rentebeslutningen. Den norske kronen er nærmest uendret mot den svenske.

Venter rentekutt i 2024

DNB-økonom Oddmund Berg skriver i en kommentar til rentebeslutningen at pressemeldingen og den oppdaterte rentebanen indikerer at Riksbanken er fast bestemt på å hindre at inflasjonen fortsetter å stige.

– Rentebanen indikerer at vi bør forvente en renteheving på 0,25 prosentpoeng i februar, og det er en sannsynlighet for en ytterligere heving på 0,25 prosentpoeng i april også, skriver han.

Seniorøkonom Robert Bergqvist i svenske SEB viser til at Riksbanken ikke åpner for å kutte renten i løpet av prognosetiden som går til utgangen av 2025. Han venter imidlertid et rentekutt fra den svenske sentralbanken i 2024, skriver han på Twitter.

Dette er sentralbanksjefen Stefan Ingves' siste rentebeskjed før han overlater jobben til Erik Thedéen. Ingves har vært sentralbanksjef i Sverige siden 2006.

Thedéen kommer fra jobben som sjef for det svenske Finanstilsynet Finansinspektionen, og har tidligere jobbet som analytiker for den svenske sentralbanken.

Han overtar jobben 1. januar 2023. Men det blir ingen populære rentebeskjeder Thedéen kommer til å gi fremover.

Inflasjonspress

For øyeblikket opplever Sverige skyhøy inflasjon. I oktober meldte Sveriges statistikkbyrå (SCB) at svenske konsumpriser steg med 10,9 prosent på årsbasis i oktober. Det er langt over sentralbankens mål.

I oktober var prisene på mat og alkoholfrie drikker 17,2 prosent høyere enn i samme måned i fjor, mens prisene på energi og drivstoff er henholdsvis 25,6 og 32,7 prosent høyere enn for ett år siden.

– Inflasjonen er fortsatt altfor høy. Den tærer på manges kjøpekraft, og gjør det vanskeligere for husholdninger og bedrifter å planlegge sin økonomi, heter det i pressemeldingen.

Neste rentebeslutning kommer i februar.

Eiendomskrise

Samtidig er det et betydelig fall for de svenske eiendomsprisene. I samspill med de høye rentene kan dette utløse en stor systemkrise, mener investor Peter Hermanrud.

– Et stort eiendomsfall slår alltid ut andre steder i systemet, og det er ingen grunn til å tro at det blir noe annerledes denne gangen. Jeg vet ikke om ett tilfelle der et stort fall i eiendomsverdiene ikke har endt med problemer i bankene, direkte eller indirekte, sier Hermanrud.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.