Svensk økonomi har vært gjennom noen tøffe år, i likhet med resten av Europa, men den gode utviklingen som har pågått det siste året ser ut til å fortsette.

Foreløpige tall viser at svensk økonomi målt ved bnp vokste med 1,0 prosent i andre kvartal. Det er den sterkeste veksten på ett år.

Svenskekronen skjøt rett opp etter at tallene ble offentliggjort og styrket seg rundt 0,5 prosent mot euro. Tirsdag morgen koster én euro 10,26 svenske kroner.

Norsk krone «smittet» av svensk kollega

Sjeføkonom i DNB Markets, Kjersti Haugland, forklarer valutastyrkelsen i en rapport tirsdag morgen:

– Bevegelsen kom da det ble kjent at svensk økonomi ikke sakket farten i andre kvartal, slik både vi og et flertall av analytikere hadde forventet. Tvert imot, bnp-veksten tok seg opp med tre tideler fra kvartalet forut til spreke 1,0 prosent, sier Haugland.

Også den norske kronen styrket seg med et par øre på mandag, og tirsdag formiddag koster én euro rundt 9,52 kroner. Som vi har sett så mange ganger før, påvirkes den norske kronen av den svenske.

Styrkelsen som kom på mandag var svært liten, men var et skritt i riktig retning dersom man skal tro analytikerne på at kronen vil styrke seg utover i august ettersom investorer kommer tilbake fra ferie og likviditeten blir bedre i markedet.

– Den norske kronen ble «smittet» av sin svenske kollega, sier Haugland.

Sjeføkonomen forklarer at det største vekstbidraget kom fra husholdningenes forbruk, fra nettoeksport og fra lagerbygging.

– Det var bare investeringene som avtok litt etter et sterkt første kvartal, blant annet som følge av litt lavere boligbygging, fortsetter Haugland.

Hun sier at den så sterk vekst vil den allerede høye kapasitetsutnyttelsen øke videre og mest sannsynlig gi utslag i økte kostnader og høyere inflasjon. Det igjen vil kunne påvirke Riksbanken til å sette opp renten raskere.

Rykende uenige om neste renteheving

Analytikerne er svært uenige om hva Riksbanken kommer til å gjøre. Den svenske styringsrenten ligger i dag på minus 0,5 prosent, og DNB Markets tror Riksbanken vil sette opp renten i februar til neste år.

Storbanken HSBC rykket ut og varslet renteheving i oktober mandag formiddag, mens ING fremdeles tror det er mest sannsynlig at Riksbanken vil utsette rentehevingen som de har sagt vil komme mot slutten av året.

ING-økonom Jonas Goltermann skriver i en rapport at sentralbanken mest sannsynlig vil ta de foreløpige bnp-tallene med en klype salt og vente på de endelige tallene som kommer etter neste rentemøte i begynnelsen av september.

Dette er første gang Sveriges statistikkbyrå publiserer bnp-tall 30 dager etter at kvartalet er unnagjort, noe som er en årsak til at mange er forsiktige med å legge for mye i tallene. Tidligere har bnp-tallene kommer to måneder etter kvartalslutt.

Peker på flere spørsmålstegn

Nordea Markets svenske sjefanalytiker Torbjörn Isaksson påpeker at det er flere spørsmålstegn ved de sterke bnp-tallene. Han skriver at det var lagerbyggingen som var den største overraskelsen for ham, og at importen i tillegg var lavere enn ventet.

– Alle de viktige komponentene, som privat forbruk, investeringer og eksport var som forventet eller lavere enn ventet. Derfor er bnp-tallene mindre imponerende enn det kan se ut som, skriver Isaksson i en rapport.

Analytikeren mener at det store bildet er at privat forbruk viser god vekst mens investeringene har mistet dampen, mye på grunn av mindre boligbygging. Eksporten har vært overraskende svak, og derfor tror Isaksson at svensk økonomi vil sakke farten fremover. Isaksson tror heller ikke at Riksbanken vil sette opp renten i år. (Vilkår)

I natt kom regnet: Men denne bonden tør bare å håpe
Natt til søndag fikk bonde Bård Alm på Hadeland mer regn enn han har fått til sammen siden 17. mai. Nå håper han alt vil snu.
02:01
Publisert: