Planlegger du å gjøre julehandelen i Sverige de siste dagene før jul er det siste døgnets utvikling i den svenske kronen dårlige nyheter for deg.

Etter Riksbankens rentebeslutning onsdag er den svenske kronen blitt betydelig sterkere. For 100 svenske kroner må du nå ut med 94,11 norske kroner. Det er den dyreste svenske kronen målt mot den norske siden slutten av september.

– Nå er Riksbanken også ferdig, påpeker sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets i meglerhusets morgenrapport torsdag. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Svenske kroner har ikke vært sterkere mot norske på tre måneder.
Svenske kroner har ikke vært sterkere mot norske på tre måneder. (Foto: Skjermdump: DN Investor)

– Indikerer at Riksbanken er ferdig

Onsdag holdt Riksbanken styringsrenten uendret på minus 0,50 prosent, og utvidet sitt oppkjøpsprogram med 30 milliarder svenske kroner i første halvdel av 2017. Samtidig ble rentebanen holdt uendret. 

– Det var uenighet innad i den pengepolitiske komiteen om utvidelsen av de kvantitative lettelsene. Sentralbanksjef Ingves måtte benytte sin dobbeltstemme for å få gjennom sitt syn, skriver Olsen. 

Ifølge sjeføkonomen tyder dette på at Riksbanken har blitt mer motvillig til å tilføre økonomien ytterligere pengepolitiske lettelser. 

– Bekymringen over lav inflasjon er fortsatt høy, og det kan ikke utelukkes at Riksbanken vil gjøre mer neste år. Men uenigheten internt om behovet for ytterligere lettelser indikerer at også Riksbanken begynner å bli ferdige, skriver Olsen. 

Ulikt fra Norges Bank 

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets mener det er bemerkelsesverdig hvor forskjellig Riksbanken og Norges Bank vektlegger hensynet til finansiell stabilitet. 

– Selv om boligprisveksten har avtatt i Sverige, er den fortsatt høy. Og husholdningenes gjeldsvekst ventes stige mer nå enn i oktober. Men der Norges Bank «lener seg mot vinden» og avstår fra å stimulere ytterligere, tolker Riksbanken sitt inflasjonsstyringsmandat betydelig mer bokstavelig, påpeker han i sin morgenrapport torsdag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Concierge på Aker Brygge: - Jeg liker at folk er fornøyd
Hvis folk ikke er fornøyde så blir jeg litt skuffet, forteller Arnfinn Fagermo. Han hjelper til med «alt» på Aker Brygge.
02:15
Publisert: