Bankene varsler en betydelig innstramning i boliglånspraksisen til husholdninger i kjølvannet av den nye boliglånsforskriften, og økonomene venter at den får en dempende effekt på boligprisene.

– Innstramningen er kraftigere enn jeg hadde ventet og det kan indikere at de nye reglene som kom før jul kan få betydelig innstrammende effekt hvis bankene gjennomfører det de nå indikerer, sier seniorøkonom Øystein Børsum i Swedbank til TDN Finans.

Seniorøkonom Øystein Børsum i Swedbank.
Seniorøkonom Øystein Børsum i Swedbank. (Foto: Pressefoto)

Børsum venter at dette vil ha en effekt på boligprisene i form av svakere vekst. Han tror effektene vil oppstå svært raskt – i løpet av de nærmeste månedene.

Spent på hvor hardt det vil slå

Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets støtter Børsum, men sier at det gjenstår å se hva bankene faktisk gjør.

– Det har sjelden vært en tilstramming som er større enn nå. Vi så noe tilsvarende i 2012, og jeg tror det var en av årsakene til at man så at boligprisveksten dabbet av i 2013. Den tilstrammingen de varsler er like stor som da, og det er ikke ubetydelig, sier Bernhardsen til TDN Finans.

Bankenes finansieringsbevis varer vanligvis i tre måneder, og Bernhardsen tror at man må ut i mars eller april før man ser den virkelige effekten.

– Jeg er spent på hvor hardt det kommer til å slå på boligmarkedet. I hvor stor grad det har noe priseffekt må vi vente til litt ut i 2017 for å se, men jeg mener at dette utgjør en risiko for boligmarkedet i 2017, sier Bernhardsen.

– Kan snu voldsomt

Børsum i Swedbank tror ikke at vi får en situasjon der utlånskravene blir så strenge av boligmarkedet sprekker.

– Men psykologien i markedet kan snu voldsomt, sier han.

Børsum tror effekten på holdningene til Norges Bank blir liten, da kredittreguleringene må virke svært godt for at Norges Bank skal kutte renten.

– Jeg tror det sitter langt inne for Norges Bank å kutte renten mer med den situasjonen vi har nå. Det handler om helhetsbilde for norsk økonomi, og det er ikke så mye mer pengepolitikken kan gjøre nå. Jeg tror ikke diskusjonen om videre rentekutt er aktuell for Norges Bank, sier han.

Tror ikke Norges Bank endrer rentesyn nå

Bernhardsen tror Norges Bank inntil videre vil avvente hva som blir effekten av kravene.

– Det er stor motvilje mot å kutte renten når boligprisveksten er så høy, og jeg tror ikke Norges Bank endrer synet på pengepolitikken nå, sier Bernhardsen.

Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets.
Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Handelsbanken Capital Markets tror også at Norges Bank vil holde seg til strategien med å «lene seg mot vinden», ved å holde renten høyre enn det utviklingen i inflasjon og vekstutsiktene skulle tilsi.

«Dersom boligmarkedet kjølner raskere enn Norges Bank venter – merk at venter at årlig boligprisvekst faller til 4,7 prosent inne utgangen av året – kan Norges Bank revurdere strategien. Men det mest sannsynlige scenarioet er at de holder pengepolitikken uendret på 0,5 prosent i overskuelig fremtid», skriver Handelsbanken-økonomene i en oppdatering.

Bernhardsen i Nordea er også spent på hvordan kravet med maksimum fem ganger lån til inntekt vil slå ut.

– Hvis bankene fortsatt vil låne ut til dem med høy inntekt, vil de måtte nedprioritere andre innenfor handlingsrommet – som førstegangskjøpere som bryter med egenkapitalkravet. Men jeg vet ikke hvordan bankene vil prioritere dette, sier Bernhardsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.