Marine Harvest leverte et rekordhøyt operasjonelt driftsresultat for andre kvartal i 2017, men går likevel ned på børsen. I skrivende stund er aksjen ned 2,5 prosent på børsen etter å ha hentet seg litt inn. 

Grunnen er åpenbar, mener aksjeanalytiker Tore Tønseth i meglerhuset Sparebank 1 Markets. 

– Det er et luseproblem som sender dem ned, sier han. 

Den ene overraskelsen i kvartalsrapporten som ble lagt frem torsdag, er nemlig at anslaget på produksjonen i år ble kuttet fra 403.000 tonn til 370.000 tonn såkalt brutto rundvekt. Nedjusteringen på 26.000 tonn skyldes i all hovedsak Norge, der reduksjonen er på 25.000. 

Marine Harvest var selv svært fornøyd tidligere på dagen. 

– Drevet av høye laksepriser og sterk etterspørsel, har vi oppnådd et rekordhøyt operasjonelt driftsresultat i andre kvartal, sa konsernsjef Alf-Helge Aarskog i en melding.

Luseproblem

De lavere produksjonsanslagene er en følge av trøbbel med lus og andre tilknyttede «biologiske utfordringer», heter det i kvartalsrapporten. 

– Det er ikke så overraskende at det går ned når de må kutte på den måten. Det er få som hadde lagt til grunn at de skulle kutte så mange tonn. Vi ventet kutt, men ikke så store, sier Tønseth. 

Utover det var resultatet som forventet, ifølge ham.

– Det var den store overraskelsen. Ellers var det ganske nær det som var ventet. 

Problemstillingen handler om 2015-generasjonen med laks, og usikkerhet om videre generasjoner – eller årskull med laks – ville få lignende vanskeligheter. 

– Det var noen problemer med den generasjonen, og nå ser man at de fortsatt har de samme problemene. Og det gjør nok at de er litt mer forsiktig på hva slags volum de kan få ut senere i år, sier han. 

Analytiker Alexander Aukner i DNB mener at nedgangen er overdreven. 

– Den eneste grunnen til at det går ned, er at de kutter på egen volumguiding. Dette er en god kjøpsmulighet og en klar overreaksjon at de skal så mye ned, sier han.

Aukner understreker at flere selskaper melder om god etterspørsel, og at situasjonen ser bra ut for markedet totalt sett. 

Historisk lavt

Analytiker Kolbjørn Giskeødegård i meglerhuset Nordea Markets peker på det samme. 

– Dette fører totalproduksjonen for 2017 ned på et historisk lavt nivå for gruppen. I Norge alene har de kuttet produksjon med 20 prosent på bare to år, skriver Giskeødegård i en oppdatering.

I likhet med Tønseth skriver han at det meste annet var som ventet. 

– Resultatet er i tråd med forventningene, men substansielle kutt i volumguidingen er negativt, skriver han. 

Tidligere i sommer ble det kjent at Marine Harvest slaktet langt mindre fisk i Norge i 2016, men samtidig tjente bedre. 

Analytiker Lage Bøhren i Carnegie, er enig med sine kolleger. 

– Resultatet var i stor grad allerede klart. Men når de kutter slik at produksjonen vil falle åtte prosent i Norge, så er det ganske dramatisk, sier han. (Vilkår)

Problemene for TV 2 Sumo: -Det gjorde vondt langt inn i sjela
Direktør for TV2 Sumo, Cristian Birkeland, må innrømme at de tekniske problemene under visningen av Liverpools Premiere League sesongåpning skapte problemer for sjelslivet. Nå lager strømmekanalen nye tekniske rutiner.
01:18
Publisert: