Onsdag ble referatet fra den amerikanske sentralbanken Federal Reserves (Fed) rentemøte i desember offentliggjort.

Sentralbanksjef Janet Yellen ga i desember beskjed om at sentralbanken vil være «tålmodig» med tanke på den første rentehevingen og en normalisering av pengepolitikken.

Da ble det besluttet at styringsrenten skulle forbli uendret på dagens intervall nær null. Endringen i rentekomiteens uttalelser og signalene fra Yellen har imidlertid ført til økt spenning rundt tidspunktet for Feds første renteøkning.

Bred enighet

Referatet fra desembermøtet viser at det i sentralbankens rentekomité er i bred enighet om at styringsrenten trolig ikke blir hevet før tidligst i april, det skriver FT.com onsdag.

Signalet, som tidligere er gitt, om at rentehevingen kommer om «betydelig tid», betyr ifølge møtereferatet at renten skal holdes lav i minst et par rentemøter til, rapporteres det fra Washington.

Referansen til tålmodighet, som Yellen uttalte seg om i desember, betyr at normaliseringsprosessen ikke vil begynne før tidligst i årets andre kvartal.

Avhenger av situasjon

Det fremkommer også i referatet at komiteen mener at tidspunktet for renteheving vil være avhengig av hvordan økonomien utvikler seg fremover.

Noen av medlemmene uttrykte bekymring for at uttrykket «tålmodighet» ga signaler om at en renteheving ikke ville skje før langt inn i 2015. Imidlertid kan økonomiske data både fremskynde og forsinke rentehevingen.

Mens flere tror at prisveksten vil være under målet på to prosent en stund fremover, viser referatet at dette alene ikke er nok til å stanse sentralbankens planer om renteheving, så lenge veksten i økonomien fortsatt er sterk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

USA vil bidra i jakten på terroristene

Solgte syv av ti første visningshelg

Enorm menneskejakt i Paris