Norges Banks regionale nettverk viste tirsdag at veksten i norsk økonomi har tatt seg opp.

Rapporten førte til at kronen ble styrket mot flere valutaer. På kort tid gikk euroen fra å koste 8,99 kroner til 8,92 kroner. Utover dagen ble imidlertid bevegelsen noe reversert, og onsdag morgen må du ut med 8,95 kroner for en euro. 

Samtidig viser utviklingen i rentemarkedet at synet på Norges Bank i markedet ikke er vesentlig endret, påpeker sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets. 

– At veksten er på vei opp og at norsk økonomi greier seg bra på tross av lav oljepris er tydeligvis nok til å trigge kronekjøp, selv om synet på Norges Bank ikke endres vesentlig, skriver han i dagens morgenrapport fra meglerhuset. 

Olsen mener rapporten fra sentralbanken vitner om at norsk økonomi er på bedringens vei, og han ser ingen grunn til at Norges Bank vil kutte renten ytterligere. 

Venter styrking 

Nordea Markets venter at kronen vil styrkes videre i tiden fremover, ifølge en oppdatering publisert onsdag. 

– Kronen er fortsatt svakere enn hva det grunnleggende bildet for norsk økonomi skulle tilsi, heter det i oppdateringen. 

I meglerhusets forrige prognose ventet det at euroen ville koste 8,90 kroner om tre måneder. 

– Fremdriften i norsk økonomi fortsetter. Spesielt er veksten i boligmarkedet sterk, og vi venter at høyere boliginvesteringer vil bidra mer til vekst enn lavere oljeinvesteringene vil trekke ned i år, skriver Nordea-økonomene. 

– Veldig usannsynlig med rentekutt 

Makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets mener regionalt nettverk styrker synet på at det nå er veldig usannsynlig med et rentekutt fra Norges Bank i neste uke.

– Norges Bank vil trolig justere opp anslagene forkapasitetsutnyttelsen en god del i den pengepolitiske rapporten som legges frem neste uke. Det gjør at rentebanen kan bli litt oppjustert fra desember, skriver hun i dagens morgenrapport fra meglerhuset.

DNB Markets venter imidlertid at Norges Bank vil beholde en «hengekøye» i rentebanen nettopp for å hindre kronen skal bli styrket for raskt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette kan ødelegge for høyere oljepris
DNs kommentator Bård Bjerkholt er bekymret for oljeprisen. Krig eller fred i Irak vil være avgjørende.
03:09
Publisert: