Verdens finansmarkeder er rystet av det som kan vise seg å være den største politiske skandalen i USA på lenge. 

Globale aksjemarkeder er kraftig ned de siste dagene, og Oslo Børs følger etter. Rentemarkedet er også påvirket av skandalenyhetene fra USA de siste dagene. 

Spekulasjoner om muligheten for å stille USAs president Donald Trump for riksrett har bidratt til å sende renten på amerikanske statsobligasjoner ned 11 basispunkter til 2,22 prosent. Dette er det kraftigste fallet siden juni 2016, ifølge Bloomberg. Spekulasjonene har kommet etter Trumps håndtering av etterforskningen rundt russisk innblanding i det amerikanske valget. 

Påvirker rentesettingen

Rentenivået i USA følges tett verden over, ettersom amerikanske renter har påvirkningskraft på rentenivåer i de fleste land. USAs sentralbanksjef regnes gjerne som verdens mest innflytelsesrike sentralbanksjef, og en av de personene med mest innvirkning på globale finansmarkeder.

Obligasjonsmarkedet tolker det som kan bli den dypeste krisen i Trumps presidentvirke i retning av at den amerikanske sentralbank kan bli sporet av i sin plan for rentehevinger i år, skriver Bloomberg, med henvisning til at sannsynligheten for en renteheving fra Federal Reserve i neste måned er svekket til rundt 60 prosent, basert på dagens nivåer i pengemarkedet.

Forrige uke var tilsvarende sannsynlighet rundt 80 prosent. Sannsynligheten for en heving i september er også vikende, og en full renteheving er ikke priset inn før i november, ifølge nyhetstjenesten.

Det skaper trøbbel for den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, som hadde planlagt tre rentehevinger i år. Den første rentehevingen kom i mars, da den amerikanske sentralbanken satte opp renten med 0,25 prosentpoeng, til 0,75 prosent.

Russland-trøbbel

Den skarpe børsnedgangen onsdag og torsdag kommer i kjølvannet av politisk usikkerhet i USA etter at et notat skrevet av FBIs sparkede sjef James Comey ble lekket og rapportert om av flere medier tirsdag kveld. I notatet skriver Comey at president Donald Trump ba ham droppe etterforskningen av sikkerhetsrådgiver Michael Flynn. Dette blir av mange sett på som utilbørlig innblanding i pågående etterforskningen av russisk innblanding i valget. Det hvite hus hevder medierapportene ikke er korrekte.

Den seneste avsløringen har fått flere amerikanske politikere til å omtale muligheten for å stille Trump for riksrett. De siste dagene har til og med flere medlemmer av Trumps republikanske parti omtalt denne muligheten(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Kun rått hvis det blir suksess
Aksel Lund Svindal om millionsatsingen på klær, sin styrke, flaks og skaden
01:53
Publisert: