Elleville tilhengere feiret natt til mandag etter det de mener var en overlegen valgseier for den 64 år gamle presidenten Recep Tayyip Erdoğan. Investorene jubler også – og sender den tyrkiske liraen til værs.

Mot dollaren har den tyrkiske valutaen styrket seg rundt 2,40 prosent siden søndag kveld.

Tyrkisk lira har svekket seg voldsomt de siste månedene, og i ukene før valget har valutaen falt til det svakeste nivået noensinne.

– De første markedsreaksjonene viser at Erdoğans seier har vært positiv for valutaen. Som vi advarte imot på forhånd, så henger dette sammen med at muligheten for verste mulige scenario, nemlig en mindretallsregjering, er eliminert. Det ville betydd en periode med usikkerhet og politisk stillstand, skriver Morten Lund, som er analytiker i Nordea Markets, i en rapport mandag morgen.

Erdogan blir den mektigste på 80 år

Den tyrkiske valgkommisjonen har bekreftet at Erdoğan fikk et klart flertall av stemmene etter at 97,7 prosent av stemmene var telt. Samtidig er det stille fra opposisjonen, og hovedutfordrer Muharrem Ince skriver på Twitter at han vil komme med en uttalelse mandag morgen.

Valget i Tyrkia har vært omtalt som det viktigste i moderne tid.

Erdoğan har vært president de siste 16 årene, men etter valget blir han den mektigste presidenten på 80 år.

Under en folkeavstemning i april i fjor stemte et flertall for en grunnlovsendring. Denne trer i kraft først nå, og går blant annet ut på at den nye presidenten blir både statsoverhode og regjeringssjef.

Tror valutastyrkelsen blir midlertidig

Tyrkisk økonomi sliter med strukturelle problemer, høy inflasjon og underskudd på de offentlige finansene.

I valgkampen har Erdoğan vendt tilbake islamistenes mantra om at ågerrenter er forbudt, en sak partiet hans AKP egentlig har hatt et meget avslappet forhold til. Erdoğan har holdt flammende taler der renter beskrives som «djevelens verk», og han har i praksis lagt ned forbud mot at sentralbanken setter opp rentene for å forsvare valutaen.

– Vi forventer at valutastyrkelsen blir midlertidig, skriver analytiker Morten Lund, og fortsetter:

– Det store spørsmålet er om president Erdoğan vil tillate sentralbanken å handle med større fleksibilitet. Samtidig er vi ikke overbevist om at dette vil skje, ettersom presidenten tidligere har sverget å ta større kontroll over pengepolitikken etter valget.

Lund understreker at det fremdeles er stor risiko knyttet til tyrkisk lire, og at han ikke tror valutaen vil styrke seg ytterligere før Erdoğan gir sentralbanken friere tøyler.

«Vi må forvente ekspansiv pengepolitikk»

Investorene er bekymret for at Erdoğan vil øke presset på sentralbanken for å få ned rentene, som har nådd nye høyder denne våren. Tidligere i juni satte sentralbanken opp renten med 1,25 prosentpoeng til 17,75 prosent, noe som ble tatt godt imot av markedet.

Den høye renten er et forsøk på å få ned inflasjonen, som har steget til nye høyder i takt med at den tyrkiske valutaen har svekket seg.

I løpet av de siste ti årene har tyrkisk valuta mistet tre fjerdedeler av sin verdi mot dollar.

– Sentralbanken har satt opp renten i løpet av valgkampen, men det er usikkert om de vil klare å utsette en rentenedgang etter presidentens valgseier, sier Takeshi Yokouchi, porteføljeforvalter i Daiwa SB Investments, til Bloomberg.

Commerzbank skriver i et notat at Erdoğan vil føle seg mektigere etter valgseieren og at han trolig vil ta mer direkte kontroll over den økonomiske politikken.

– Vi må forvente en ekspansiv penge- og skattepolitikk, som har som hensikt å øke den økonomiske veksten ytterligere, skriver Commerzbank. (Vilkår)

– Det er ikke en handelskrig ennå, men det kan nok være forberedelser for en, sier Robert Halver i Baader Bank og tror vi kan få det mye gøy fremover.
01:03
Publisert: