Den tyske forventningsindeksen Zew falt overraskende mye i juli.

Indeksen, som fremkommer ved at rundt 290 investorer og analytikere blir spurt om utsiktene for tysk økonomi det nærmeste halvåret, var på 27,1 i juli, ned fra 29,8 måneden før.

- Det er helt forståelig, vi har sett en del sure markeder den siste tiden, sier analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets.

På forhånd var det ventet at indeksen ville falle til 28,2 poeng. Indeksen regnes for å være en ledende indikator for utviklingen i eurosonen fremover.

Sakte, men sikkert

Vurderingen av den nåværende situasjonen falt til 61,8 fra 67,7 måneden før. På forhånd var det ventet en indeks på 67,4.

- Det går sakte men sakte men sikkert litt bedre for eurosonen. Jeg har ikke troen på at vi vil se en veldig kraftig gjeninnhenting i nærmeste fremtid. Det vil ta lang tid å lukke gapet fra de tidligere periodene med lav vekst.

Bernhardsen er også spent på å se hvilken effekt den europeiske sentralbankens tiltak resulterer i, spesielt i Sør-Europa. Han har troen på en 1-1,5 prosents vekst fremover for eurosonen.

Japan-syndromet:

Bernhardsen forklarer hva han mener er den største risikoen for eurosonens økonomiske utvikling.

- «Japan-syndromet» er den største faren for eurosonens økonomiske utvikling. Der har de hatt en lang periode med fallende vekst, og sentralbanken har lenge operert med nullrenter og massive kvantitative lettelser uten å oppnå den ønskede veksten, forklarer han.

Den japanske sentralbanken nedjusterte i dag vekstprognosene for inneværende år. Den økonomiske veksten forventes å havne på kun en prosent for inneværende budsjettår.

«Abenomics»-strategien til regjeringen fortsetter på samme spor og er ifølge sentralbanken i ferd med å innfri målsetningen om å skape en prisvekst på nesten to prosent i 2015 og 2,1 prosent i 2016.

Les mer her: Asia i dag: Presset kinesisk vekst

Bernhardsen ser flere tendenser til et «Japan-syndrom» i deler av eurosonen, spesielt med tanke på Japans problemer med befolkningsfall.

- Vi er ikke der enda, men det er flere euroland med svak befolkningsvekst, som gjør at man ser tendenser til en Japan-liknende situasjon, sier han.

Les også på DN.no:

Laveste handelsoverskudd på ti år  

Amedia-redaktør til Norsk Tipping

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.