Tyske næringslivsledere har aldri sett lysere på fremtiden, viste nye tall på fredag.

Den såkalte ifo-målingen gjennomføres av det frittstående Institut für Wirtschaftsforschung (Ifo) i München som hver måned spør 7000 tyske bedrifter om deres syn på situasjonen – samt om fremtidsutsiktene.

Indeksen steg i november fra 116,8 til 117,5. På forhånd var det ikke ventet endring, ifølge Bloomberg News. Det var spesielt en økning i forventningsindeksen som trakk opp.

– Er det en fugl? Er det et fly? Nei, det er den tyske Ifo-målingen, skriver økonom Claus Vistesen hos Pantheon Macro i en oppdatering mandag morgen.

– Skal man tro Ifo-målingen, er den økonomiske veksten i Tyskland i ferd med å bli sterkere enn på flere tiår, skriver han.

Makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets understreker at dette er gode nyheter for Norge.

– For Norge er det selvfølgelig viktig at det går bra i Tyskland – og i eurosonen totalt. Nå har vi en kombinasjon med fortsatt svak krone samtidig som det går bra ute. Alt i alt er dette positivt for eksportsektoren vår fremover, fastslår han.

Tyskland er en av Norges viktigste handelspartnere og Oljefondet har store beløp investert i tyske aksjer, obligasjoner og eiendom.

Samtidig ble 90 prosent av svarene i ifo-målingen hentet inn før sammenbruddet i forhandlingene om en ny tysk koalisjonsregjering for en ukes tid siden.

Politisk uro

Før sammenbruddet, forhandlet forbundskansler Angela Merkel og hennes Kristeligdemokratiske union (CDU) med de liberale Fridemokratene (FDP) og De grønne.

Mandag morgen kommer det meldinger om at Merkels parti er enig om å gi inn i en storkoalisjon med sosialdemokratene i SPD.

Frem mot de siste meldingene, mente mange at nyvalg var det mest sannsynlige utfallet av den politiske uroen i Tyskland. SPD-leder Martin Schulz har inntil nylig avvist at en ny storkoalisjon er aktuelt.

– Nå er det nesten ingen tvil om at dette vil ende med en storkoalisjon ledet av Angela Merkel. Det som fremdeles er usikkert, er når løsningen faller på plass, sier sjeføkonom Erik Nielsen i Unicredit, ifølge Bloomberg News.

Uavhengig av utfall, venter uansett Pantheon Macro ingen stor kursendring for økonomien på kort sikt. Dette ble også understreket av direktør Clemens Fuest i Ifo, da tallene ble lagt frem på fredag, ifølge Bloomberg News.

– Så langt har vi ikke sett at politisk uro har påvirket utviklingen i Tyskland, sier makroøkonom Hov i Handelsbanken Capital Markets.

– Nå ser det ut som at de potensielt ekstreme utfall er unngått, påpeker han.

Styrket euro

Den årlige veksten i Europas største økonomi, målt i bruttonasjonalprodukt (bnp), har hittil stabilisert seg rundt tre prosent, påpeker Vistesen i Pantheon Macro. Tallene for fjerde kvartal kan løfte den tyske veksten ytterligere, tror han.

Ifølge DNB Markets, peker nivået på forventningsindeksen mot en bnp-vekst i Tyskland på rundt fire prosent.

Handelsbanken Capital Markets skriver i sin morgenrapport at «Ifo-indeksen føyer seg inn i rekken av positive tall fra Tyskland spesielt og eurosonene generelt». Meglerhuset legger til at indeksen har overvurdert veksten de siste kvartalene, men at den uansett er ventet å bli «svært god» i fjerde kvartal.

Fredag styrket euroen seg på bred basis som følge av den tyske målingen samt sterke nøkkeltall fra eurosonen.

Mandag morgen noteres eurokursen mot henholdsvis dollar og kroner til 1,18 og 9,71. (Vilkår)

Meretes utvalgte: enestående spanjol fra Priorat
Denne spanske vinen er perfekt å servere til lammemiddagen.
00:53
Publisert: