Euroen svekket seg mot dollaren etter at det natt til mandag ble brudd i regjeringsforhandlinger i Tyskland. Sammenbruddet kan føre til nyvalg.

De liberale Fridemokratene (FDP) skal ha brutt forhandlingene på bakgrunn av manglende tillit, skriver TDN Finans.

På den andre siden mener statsminister Angela Merkels CDU og De grønne at forhandlingene var nær et gjennombrudd, påpeker nyhetstjenesten.

– Nyheten er negativ for euroen, men de langsiktige konsekvensene er ikke klare enda, sier Mansoor Mohi-uddin, som er leder for valutastrategi i investeringsbanken NatWest Markets i Singapore, til Bloomberg News.

To muligheter

Regjerings­forhandlingene om en «Jamaica-­koalisjon» i Tyskland startet med krav om at Angela Merkels parti må gi fra seg nøklene til finansdepartementet.

Merkel og hennes Kristeligdemokratiske union (CDU) forhandler med de liberale Fridemokratene (FDP) og De grønne.

– Nedgangen knyttes til uttalelser fra den tyske kansleren Angela Merkel om at forsøkene på å danne en trepartiregjering har mislyktes etter at FDP trakk seg fra forhandlingene, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets i sin morgenrapport om mandagens eurosvekkelse.

Her viser han til at «to muligheter peker seg dermed ut».

– Merkel kan danne en mindretallsregjering. Det har ikke skjedd før i etterkrigstiden. Hvis det ikke dannes noen ny regjering, kan presidenten lyse ut nyvalg.

– Politisk usikkerhet

– Politisk usikkerhet har kommet tilbake til Europa. Over natten har euroen vært under press, og euroen har svekket seg, skriver Danske Bank i en morgenrapport.

Også her understrekes det at usikkerheten rundt hva neste steg i Tyskland blir, er stor.

Mandag morgen har euroen svekket seg rundt 0,40 prosent mot dollaren fra før helgen.

Kronen er styrket mot euro sammenlignet med da Oslo Børs stengte fredag, i skrivende stund notert til 9,6907 mot 9,7253, skriver TDN Finans.(Vilkår)

Her er Norges første heisløse skisenter
Tett skog ødelegger god skikjøring landet rundt. I Øksendalen har Asbjørn Eggebø Næss funnet en løsning på problemet.
01:49
Publisert: