De seneste aktivitetsindikatorene for tysk industri har vist tegn til bedring i industrien, men fredag morgen fikk trolig de aller fleste økonomer bakoversveis. Prognosemakerne ventet at industriproduksjonen ville stige med 0,1 prosent fra september til oktober.

Fasiten ble et overraskende fall på 1,7 prosent i oktober.

Ingen av de 29 økonomene som hadde lagt inn estimater på forhånd hadde ventet seg et så kraftig fall i tysk industriproduksjon.

– Det var en voldsom nedgang og det var nok en gang bilproduksjonen som trakk ned veldig mye, sier seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets.

Bilsjokk

Bilproduksjonen falt 5,6 prosent i oktober. Bare på ett år har bilproduksjonen falt 15 prosent.

– Det er en særdeles svak utvikling. Det startet i fjor høst med kraftig nedgang i forbindelse med innføring av nye utslippsreguleringer i EU, men så tok bilproduksjonen seg litt opp igjen etter det som bare skulle være et tilbudssjokk, men så har produksjonen bare fortsatt å falle trendmessig, sier Magnussen.

Knut A. Magnussen.
Knut A. Magnussen. (Foto: Gunnar Blöndal)

Han mener årsaken er sammensatt:

  • Det er nedgang i bilproduksjon globalt og ikke bare tyske bilprodusenter som sliter.
  • Det er svakere global etterspørsel enn tidligere, særlig fra Kina hvor myndighetene har lagt restriksjoner på antall biler i storbyene, samt redusert subsidiene på elbiler som har opplevd kraftig vekst i Kina.
  • Overgangen til elbil har vært krevende fordi selskapene må sette opp nye produksjonslinjer for å produsere ulke typer biler parallelt.
  • Magnussen mener det også kan være tendenser til økende bildeling.

Ikke snarlig bedring

Industriproduksjonen består av ulike komponenter. Vareinnsats og konsumvarer viste en oppgang i oktober, mens verkstedindustrien faller svakt. Grunnen til at hovedindeksen faller såpass overraskende, er rett og slett fordi bilproduksjonen utgjør en såpass stor del av tysk industri.

– Dette skaper mer usikkerhet rundt tysk industri og det kan være at bunnen ikke er nådd selv om aktivitetsindikatorer har vist noe annet, sier Magnussen.

– Tror dere bunnen er nådd?

– Vi har relativt svake prognoser for eurosonen neste år og Tyskland er en viktig bidragsyter. Vi ser ikke for oss en snarlig bedring her, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.