Foreløpige bnp-tall for Tyskland viser at landet endte på en bnp-vekst på 0,1 prosent i tredje kvartal. Det var på forhånd ventet en negativ vekst på 0,1 prosent, ifølge TDN Direkt.

Kun tre av 45 økonomer trodde på en vekst i tysk økonomi, ifølge Bloomberg-estimater.

Dersom de det store flertallet av økonomer hadde fått rett og tallene hadde kommet inn som negative hadde Tyskland vært inne i teknisk resesjon. Dette defineres som en negativ vekst to kvartaler på rad. Dette ville vært den første resesjonen siden 2013, skriver Nordea i sin morgenrapport. Sterk privat konsum bidro positivt til tallene. Det samme gjorde offentlig konsum, ifølge Reuters.

– Vi er ikke inne i en teknisk resesjon, men veksten er fortsatt for svak, sier Tysklands økonomiminister Peter Altmaier til ARD, ifølge Reuters.

Tallene for andre kvartal er blitt revidert ned til minus 0,2 prosent. De foreløpige tallene for andre kvartal viste en nedgang på 0,1 prosent.

Brexit-usikkerhet

En av de økonomene som trodde Europas største økonomi skulle falle inn i en resesjon var sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum.

– Vi forventet en teknisk resesjon, men det unnslapp Tyskland så vidt. Imidlertid er det ikke mye av detaljene som tyder at de er på sikker grunn enda, sier han.

Jullum trekker frem brexit som et usikkerhetsmoment for tysk økonomi.

– Tyske bedrifter lagrer varer fordi de er usikker på om handelskanalene vil være åpen etter brexit. Det tror vi kommer til å hemme veksten i 4. kvartal.

På årsbasis er vokste økonomien med 0,5 prosent, viser de foreløpige bnp-tallene.

For tidlig å feire

Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Handelsbanken, understreker også at det ikke er noen grunn til feire enda.

– Det var ventet en resesjon og så har de akkurat teknisk sett unngått det, men du ser at forrige kvartal ble revidert ned, så det er veldig svake tilstander i tysk økonomi, sier hun.

– Industrien melder om at den er i resesjon, men dagens tall viser at det har gått bedre med andre sektorer enn man trodde. Bnp-tall er utsatt for til tider ganske store revideringer, så det er litt tidlig å feire veldig. Ser man på sentimentet blant tyske bedrifter, så er de ganske negative og industrien opplever ganske kraftig fallende aktivitet. Dette er i beste fall en stagnasjon.

Kari Due-Andresen mener det er for tidlig å feire.
Kari Due-Andresen mener det er for tidlig å feire. (Foto: Fartein Rudjord)

Veksten i europeisk økonomi har avtatt kraftig det siste året. Særlig bilsektoren i Tyskland har vært hardt rammet. I løpet av høsten har det stadig kommet inn svake industritall fra Europa.

– Vi ser det globale bildet at det er privat etterspørsel og forbruker som holder aktiviteten oppe. Eksportrettet delen og industrien sliter, noe som er knyttet til investeringsfallet vi ser globalt, sier Jullum.

– Det er ingen friskmelding enda, men et lettelsens sukk for at de slapp teknisk resesjon, sier han videre. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.