Ray Dalio er verdens 54. rikeste person med en formue på 16,8 milliarder dollar. I 1975 grunnla han hedgefondet Bridgewater Associates, som forvalter 102 milliarder dollar og har vokst til å bli verdens største hedgefond.

I et innlegg på sin Linkedin-profil skriver Dalio at den globale økonomien er på sitt beste eller nær sitt beste noensinne. Han ser få store risikoelementer i løpet av de neste to årene.

Aksjemarkedene har gått som bare det de siste månedene, der alle de tre nøkkelindeksene i USA gang på gang strekker seg etter nye «all-time-high».

Men verdensøkonomien bygger opp til storm, tror hedgefondlegenden. 

Derfor tror han nedturen blir enorm

– Vi frykter omfanget av nedturen som omsider kommer, når den omsider kommer, trolig vil skape langt større sosial og politisk konflikt enn den vi har i dag, skriver Dalio. 

Han forklarer spådommen i fire punkter: 

  1. Økonomien er nå på sitt beste eller nær sitt beste, og vi ser ingen store økonomiske risikoer de neste to årene.
  2. Det er betydelige langsiktige problemer som sannsynligvis vil presse økonomien. Han peker på problemer som begrensede muligheter for sentralbankene å stimulere økonomien, høy gjeld og et høyt antall av såkalte CDO'er. Norges Banks beskriver CDO som et gjeldsinstrument med sikkerhet i en underliggende portefølje av en eller flere typer verdipapirer, lån eller andre aktiva. Disse verdipapirene ble utviklet av amerikansk investeringsbanker og fikk stor oppmerksomhet under finanskrisen i USA i 2008.
  3. Sosiale og politiske konflikter er nær sitt verste de siste tiårene.
  4. Konflikter blir verre når økonomier svekkes.

Dalio frykter konfliktene som vil utløses når økonomien får sin neste nedtur.

Gjeld og Trump 

Dalio er videre bekymrer seg for det langsiktige gjeldsbildet.

– Vi har mye gjeld og mye CDO-er på trappene, som etter hvert vil skape et press på økonomien. Dette presset vil komme gradvis, ikke som et sjokk, og det vil treffe de svakeste hardest, skriver Dalio.

Han peker samtidig på at det kortsiktige gjeldsbildet er på et helt stabilt og normalt nivå, som gjør at økonomien i dag er i balanse.

Bridgewater-grunnleggeren har tidligere skrevet om den politiske usikkerheten som er på fremmarsj rundt om i verden. Denne er i aller høyeste grad fortsatt til stede, ifølge Dalio.

– USA er i en periode med uvanlig stor politisk usikkerhet nå som den nye administrasjonens politikk fortsetter å forme seg, skriver han videre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik lager Børge Lund «Lunch»
Tegneserieskaper Børge Lund viser hvordan tegneserien «Lunch» lages.
04:42
Publisert: