Fredagens tall fra amerikanske myndigheter viste at det ble skapt 156.000 nye jobber utenom landbruket i USA i august – godt under forventningene på 180.000. I tillegg til svakere jobbvekst enn ventet, steg også arbeidsledighetsraten fra 4,3 til 4,4 prosent.
Sommerferie og sesongvariasjoner fikk noe av skylden for tallene. Det knyttes likevel spenning til hvordan det vil påvirke de neste rentemøtene hos Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve.
I sin morgenrapport er det andre tall enn jobbveksten og ledighetsraten som uroer DNB Markets.
– Vi er litt mer bekymret for timelønningene, som steg med 0,1 prosent fra juli til august, mot en ventet økning på 0,2 prosent, og ned fra 0,3 prosent måneden før. Det gjorde at årsveksten holdt seg uendret på 2,5 prosent år over år, skriver meglerhuset i sin morgenrapport, selv om de mener det er for tidlig å slå fast en trend.
–«Babyboomere» skiftes ut
De mener USA møter mange av de samme utfordringene som landene i eurosonen.
– Globalisering og robotisering er gjeldende også i USA. I samme retning trekker marginalisering av fagforeninger og demografiske skift, der dyre babyboomere som går av med pensjon skiftes ut med billige unge arbeidere. Dette er strukturelle faktorer som vil holde lønnsveksten nede også fremover, heter det i rapporten.
Sjefanalytiker Erik Bruce trekker også frem de «overraskende svake» sysselsettingstallene i Nordeas morgenrapport. Da tallene ble offentliggjort fredag, mente Bruce at de vil gi Fed mye å tenke på.
– Særlig den svake veksten i lønningene vil nok gi støtte til dem i den amerikanske sentralbanken som mener lav inflasjon og lav lønnsvekst gir dem bedre tid på rentesettingen. Rapporten bidrar til å så tvil om en renteøkning vil skje i desember, sa han til DN fredag.
– Men vi kan fortsatt forvente at Fed legger en plan under septembermøtet om å selge unna verdipapirer, la han til.
Kaller rapporten «støy»
16 av de siste 20 tallene i augustrapporten har nemlig vært under forventningene, ifølge Forex. Joe Brusuelas, sjeføkonom i konsulentbyrået RSM, mener sysselsettingstallene er udramatiske.
– Rapporten er mye støy og gir ingen signaler. Jeg kommer til å be folk om å tenke langsiktig. Vi skaper fortsatt dobbelt så mange jobber som nødvendig for å holde arbeidsledigheten stabil, sier Brusuelas til CNBC.
Han får støtte av Mohamed El-Erian, økonomisk rådgiver i Allianz.
– Rapporten dreier seg mer om Fed-politikk enn økonomi, skriver han på Twitter.