Den økonomiske veksten i USA, målt ved bruttonasjonalproduktet (bnp), var på 2,9 prosent i tredje kvartal, målt på årsbasis. Det viser ferske tall som kom onsdag ettermiddag.

På forhånd var det ventet en vekst på 2,8 prosent, ifølge estimater hentet inn av Bloomberg.

For en drøy måned siden kom det første, foreløpige anslaget på USAs bnp i tredje kvartal – dette viste en årsmessig vekst på 2,6 prosent. De reviderte tallene som kom onsdag er altså 0,3 prosentpoeng sterkere enn dette.

Annualisering av veksten fra ett kvartal til det neste betyr at man gjør endringen om til årsmessig vekst. Dette er veksten man vil få hvis den kvartalsvise endringen fortsetter i et helt år.

Både i første og andre kvartal falt amerikansk bnp med henholdsvis 1,6 og 0,6 prosent, noe som ofte tolkes som et tegn på at en økonomi er inne i en resesjon. Oppgangen i tredje kvartal er dermed første kvartal med økonomisk vekst i USA så langt i år.

Et snaut kvarter før bnp-tallene kom, offentligjorde HR- og lønnslippselskapet ADP Employer Services statistikk for antall sysselsatte i privat sektor i november - og disse viste en oppgang på 127.000 personer.

Dette var godt under de 200.000 det ifølge Trading Economics var ventet på forhånd.

Spent før neste rentemøte

Det siste drøye halvåret har den amerikanske sentralbanken (Fed) kjempet en innbitt kamp mot glohet inflasjon, noe som har ført til en kraftig oppjustering av styringsrentene. Ved forrige rentemøte valgte Fed for fjerde gang på rad å heve styringsrenten med 0,75 prosentpoeng.

Feds neste rentemøte vil avholdes 13.–14. desember, og alle nøkkeltall som kan si noe om den økonomiske situasjonen, inkludert bnp-tall, blir viktige opp mot dette.

Denne uken har flere av Fed-medlemmene, blant annet Jim Bullard og John Williams, vært ute og formidlet sitt syn på den økonomiske situasjonen og inflasjonen. Bullard mener blant annet at markedet har undervurdert styrken i den fortsatt pågående renteoppgangen fra sentralbanken.

– Skal vi sammenfatte, synes det som om Fed nå er opptatt av å holde forventningene til selve rentenivået oppe, selv om Fed er i en fase hvor de tar ned tempoet i renteøkningene, oppsummerer Handelsbankens Marius Gonsholt Hov i en morgenrapport onsdag.

Onsdag kveld er det Fed-sjef Jerome Powell sin tur til å si noe om landets økonomi og arbeidsmarked. I tillegg legges årets siste Beige Book, en rapport som sier noe om den økonomiske situasjonen i de 12 Fed-distriktene, frem onsdag kveld.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.