I helgen ble presidentene i USA og Kina enige om en våpenhvile i handelskrigen mellom de to stormaktene.
Handelsspenningene har påvirket aksjemarkedet det siste året, men mandag puster asiatiske børser lettet ut. Kina-børsen stiger 2,5 prosent.
Ifølge DNB Markets' og rente- og valutastrateg Ingvild Borgen Gjerde skal børsene passe seg for å ta det helt med ro.
Fallgruver
– Hvor lenge den gode stemningen varer er derimot et annet spørsmål. Avtalen mellom Trump og Xi har nemlig en haug av fallgruver, som allerede begynner å komme til syne, skriver Borgen Gjerde i morgenrapporten mandag.
Dette ble USA og Kina blant annet enige om:
- USA skal ikke heve importtollen på varer til en verdi over 200 milliarder dollar fra 10 til 25 prosent på nyåret. Denne utsettelsen varer i 90 dager.
- Kina har forpliktet seg til å importere «et veldig betydelig» beløp av amerikanske varer for å redusere USAs handelsunderskudd med Kina.
- Kina skal gjøre endringer i åndsverklovgivningen sin.
«Gjenopptas til neste år»
Ingvild Borgen Gjerde mener avtalen er lite konkret og gir rom for ulike tolkninger. Blant annet stiller hun spørsmål ved hvor stort «et veldig betydelig» beløp egentlig er og hvilke varer det innebærer.
I tillegg viser hun til Trumps melding på Twitter i natt hvor han skriver at Kina har sagt seg villig til å redusere importtollen på amerikanske biler. Det har hverken blitt bekreftet av Kina eller fra andre på amerikansk side.
– Den viktigste grunnen til at vi tror gleden over helgens våpenhvile kan bli kortvarig er imidlertid amerikanernes krav om at kineserne må gjøre endringer i åndsverkslovgivningen sin for at en ny avtale skal komme på plass, skriver Borgen Gjerde.
USA har lenge ment at Kina stjeler amerikansk utviklet teknologi.
– At Kina skal komme med tilstrekkelige innrømmelser på dette området har vi vanskelig for å se for oss, all den tid denne praksisen er viktig for kinesernes langsiktige vekstmål, skriver Borgen Gjerde, og konkluderer:
– Vi tror dermed helgens avtale om våpenhvile dermed blir lite mer enn nettopp det, og at handelskrigen gjenopptas til neste år.
Nordea: «Går dypere enn handelsunderskudd»
Sigrid Wilter Slørstad, investeringsrådgiver i Nordea Wealth Management, peker også på teknologikonflikt som en av de mer betente sakene mellom USA og Kina.
Hun mener dette er en grunnleggende skepsis flere av Trumps handelsrådgivere har og at Kinas supersatsing på teknologi føles som en trussel for USA som teknologisk supermakt.
– Den konflikten går dypere enn handelsunderskudd, og er også årsaken til at konflikten mellom USA og Kina trolig ikke vil forsvinne med det første, skriver Wilter Slørstad.
Hun tror imidlertid helgens enighet vil være positivt for finansmarkedene på kort sikt.
Kina og USA skal møtes til forhandlinger i Washington i neste uke for å slå fast detaljer i avtalene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.