En av de viktigste aktivitetsmålerne i USA skuffet stort tirsdag og bidro til å sende Wall Street rakt ned.

Den såkalte ISM-indeksen, som tar pulsen på amerikansk økonomi, er den svakeste på over ti år, riktignok for industrien. Ringvirkningene gjør seg også gjeldende i Europa, der Oslo Børs leder an i et bredt europeisk børsfall onsdag.

ISM-innkjøpssjefsindeksen for industrien i USA var 47,8 i september, sammenlignet med 49,1 i august. En indeks over 50 viser tiltagende aktivitet, og vice versa. Markedet hadde ventet en indeks på 50, og skuffelsen var deretter.

Fire av fem underkomponenter er nå under 50. Sysselsettingskomponenten står nå ved 46,3 poeng, som er den laveste siden januar 2016.

Det fornyet resesjonsfrykten og bidro til å svekke amerikanske dollar og tiårige amerikanske renter tirsdag.

Støtter rentekutt

Sjefanalytiker Erik Bruce mener den svake ISM-en støtter de i Den amerikanske sentralbanken som ønsker flere rentekutt.

Sjefanalytiker Erik Bruce, Nordea Markets.
Sjefanalytiker Erik Bruce, Nordea Markets. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

«Sammen med svakt inflasjonspress er det global svakhet og usikkerhet knyttet til handelskrigen som blir gitt som hovedforklaring. Industrien er gjennom å være mye mer eksponert mot eksport enn resten av økonomien, den delen av amerikanske økonomi som nå merker svakheten globalt», skriver Bruce i en oppdatering onsdag.

Han peker på at indeksen for eksportordre har falt fra 43,3 i august til 41 nå, men minner om at industrien kun utgjør en liten del, rundt ti prosent, av amerikansk økonomi.

Tjenestesektoren avgjør

Spørsmålet nå er om svekkelsen slår over i den øvrige økonomien, mener Bruce.

«Foreløpig har vi ikke sett tegn på det, men vi får se hva ISM-tallene for tjenestesektoren som vi får nå på torsdag viser. Klart blir fredagens sysselsettingsrapport også svært viktig for synet på styrken i amerikansk økonomi», skriver Bruce.

Markedet avventer torsdagens ISM-tall for den amerikanske tjenestesektoren. Sektoren står for vel 80 prosent av amerikansk økonomi, og har så langt holdt aktiviteten oppe.

En bærebjelke som kan ryke?

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank Markets mener også arbeidsmarkedsrapporten fredag vil gi en pekepinn om man står overfor en resesjon eller ikke.

Han påpeker at arbeidsmarkedet er avgjørende for husholdningenes økonomiske situasjon, og av mange ansett som en bærebjelke for videre vekst i økonomien.

Sjefstrateg i Danske Bank, Christian Lie.
Sjefstrateg i Danske Bank, Christian Lie. (Foto: Didrik Linnerud Arnesen)

«Eventuelt stigende arbeidsledighet i USA vil kunne forsterke resesjonsfrykt og skape turbulens i finansmarkedene, som igjen kan gi en negativ impuls til økonomien», skriver Lie i en e-post til DN.

Mens markedet venter at amerikansk økonomi skapte 140.000 nye jobber i september, tror Danske Bank at tallet blir 100.000.

30/70 for resesjon

De siste innkjøpssjefsindeksene (PMI) indikerer samlet sett den svakeste planlagte jobbvekst i industrien og servicesektoren samlet siden finanskrisen, ifølge ham.

«Veksten i økonomien bremser opp etter det midlertidige løftet av Trumps skattelettelser og den selvpåførte handelskrigen gir ytterligere usikkerhet som påvirker næringslivets investeringsvilje og fremtidstro», skriver Danske-strategen.

Han tror USA og verdens unngår resesjon med 70 prosent sannsynlighet de neste 12–18 månedene, men at Fed kutter styringsrenten fire ganger til innen april – til en styringsrente på 0,75 prosent.

Jobbtall onsdag

En indikator på den offisielle arbeidsmarkedsrapporten kommer i dag onsdag med rapporten fra ADP Employer Services, som legges frem klokken 14.15.

ADP-tallene viser sysselsettingsveksten i privat sektor og publiseres to dager før de offisielle sysselsettingstallene (payrolls). ADP-sysselsettingen steg 195.000 i august, og er ventet opp 140.000 i september.

«Dagens ADP-tall er langt fra en ufeilbarlig indikator på fredagens tall, men er da allikevel en indikasjon», skriver Handelsbanken Capital Markets i sin morgenrapport onsdag, ifølge TDN Direkt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.